Ruští hackeři napadli naši databázi, tvrdí WADA. Unikly informace o amerických sportovcích

Hackerům ze skupiny Fancy Bears se podařilo získat dokumenty z databáze Světové antidopingové agentury. Na základě získaných materiálů o zdravotních výjimkách pak tvrdí, že na olympijských hrách v Riu dopovalo několik reprezentantů USA. WADA útok přiznala a únikům informací se hodlá bránit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venus Williamsová (vlevo) gratuluje své sestře Sereně k postupu do semifinále US Open

Venus Williamsová (vlevo) gratuluje své sestře Sereně k postupu do semifinále US Open | Zdroj: Reuters

Útok provedla skupina Fancy Bears, která bývá spojována s ruskou kybernetickou špionáží. WADA ve svém prohlášení skupinu do Ruska umisťuje a útok přiznává, stejně jako únik důvěrných lékařských údajů, například zdravotních výjimek.

„WADA hluboce lituje této situace a je si velmi dobře vědoma hrozby, kterou únik informací představuje pro sportovce,“ napsal v prohlášení šéf WADA Olivier Niggli.

Hackeři se k přihlašovacím údajům do systému agentury pravděpodobně dostali pomocí phishingového útoku na e-mailové účty. Phishing je způsob, kterým se hackeři dostávají k přihlašovacím údajům pomocí falšovaných zpráv.

„Odsuzujeme přetrvávající kybernetické útoky, které jsou prováděny ve snaze podkopat důvěryhodnost WADA a světového antidopingového systému. Byli jsme informováni, že útoky pocházely z Ruska,“ pokračoval Niggli.

Ruská běžkyně Stěpanovová se ukrývá v Americe, odhalili hackeři

Číst článek

Skupina na svých stránkách zveřejnila dokumenty, které podle ní usvědčují z dopingu například čtyřnásobnou zlatou medailistku, gymnastku Simone Bilesovou, nebo sestry Williamsovy. Odkazuje se právě na udělené zdravotnické výjimky.

Wada se stala terčem útoků už v srpnu, kdy hackeři napadli účet Rusky Stěpanovové, která dopingový skandál v ruském sportu pomohla rozkrýt. Útočníci se tehdy dostali například k informacím o jejím pobytu, které jsou tajné.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme