Ruští sportovci na olympiádě? Složité rozhodnutí s dopadem na celý sport, tuší Graclík

Rusko patří mezi nejúspěšnější výpravy na olympijských hrách, do Ria se chystaly skoro čtyři stovky jeho sportovců. Může se ale stát, že kromě výjimek Rusové na Hrách nebudou. Mezinárodní olympijský výbor by dnes mohl oznámit definitivní rozhodnutí v kauze účasti ruských sportovců v Riu. Varianta, že bude potrestané celé Rusko, je možná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík

Generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík | Foto: Jana Chládková | Zdroj: Český rozhlas

Sportovní arbitrážní soud ve čtvrtek zamítl odvolání proti kolektivnímu trestu pro ruské atlety. Teď jde o to, jestli se do Brazílie podívají ostatní ruští sportovci. Argumentů proti největší zemi světa v tomto týdnu přibývá. Světová antidopingová agentura zveřejnila zprávu, podle které ruské ministerstvo sportu od roku 2011 krylo doping.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Graclík polemizuje nad otázkou kolektivní viny a vzhlíží k rozhodnutí o ruském dopingu

MOV nechal přezkoumat vzorky z Her v Londýně a Pekingu a našel dalších 45 pozitivních. A důležitý může být i zmíněný verdikt Sportovní arbitráže o vyloučení atletů, protože ten naznačil, že je možné sáhnout k plošnému trestu.

„Asi přihlédnou k tomu, na čem se usnesl arbitrážní soud. Nicméně je potřeba konstatovat, že princip kolektivní viny je opravdu složitý a zřejmě postihne i ty čisté sportovce, kteří se svědomitě připravují na olympiádu a účast jim bude tímto způsobem znemožněna,“ přemítá generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík.

Ale nejde pouze o letošní rok a olympijské hry v brazilském Riu. Rozhodnutí může mít do budoucna vliv i na další sportovní akce.

„Je to hodně precedentní rozhodnutí pro sport globálně a i do budoucna to vyvolá hodně otázek,“ tuší Graclík.

Rozhodnutí o ruském osudu může padnout dnes, nebo na začátku příštího týdne - v každém případě to bude co nejdříve, protože Hry začínají za 12 dní.

Martin Charvát, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme