S Moravčíkovou šetří celá rodina. Plavkyně shání peníze na olympijskou přípravu

Nejen sportovní forma rozhoduje o účasti českých sportovců na blížících se olympijských hrách v Riu. Své o tom ví třeba i plavkyně Martina Moravčíková, která by ve své poslední sezoně ráda vylepšila 26. místo z Londýna. K tomu bude ale muset kromě tvrdého tréninku také výrazně sáhnout do své peněženky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Moravčíková po své rozplavbě prsařské dvoustovky

Martina Moravčíková po své rozplavbě prsařské dvoustovky | Foto: Michal Jurman

„Jak to mám vypočítané, tak jen do března by to bylo 50 tisíc. 20 se doplácí jen na Réunion, kam jedeme na tři týdny,“ vypočítává Martina Moravčíková své vlastní výdaje jen na přípravu. Ta odstartuje už 26. prosince odletem na reprezentační soustředění na zmíněný ostrov v Indickém oceánu.

Vrcholové plavání bylo v Česku vždy o obětech, které přinášelo nejbližší okolí sportovců a finanční stránky přípravy se to týká hlavně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martina Moravčíková si od rodičů vysloužila přezdívku "vykořisťovatelka." Důvod zjistil reportér ČRo Michal Jurman

Moravčíková se teprve nedávno dostala do reprezentačního A týmu, což je necelá desítka jmen plavců obou pohlaví, která nemusí v přípravě zase tolik výrazně sahat do vlastní peněženky. Nebude tak muset například platit další soustředění v Thajsku.

Ve snaze o co nejlepší přípravu v olympijské sezoně ale nejde jen o to být v reprezentačním A-týmu, prioritně jde totiž hlavně o to, zaplavat tzv. A limity na olympjjské hry. „Když jsem jela do Londýna, měla jsem čas dvě a půl vteřiny za ‚áčkem‘ a prošoupla jsem se tam,“ vzpomíná závodnice pražských Bohemians.

Na nejtvrdší A limit chybí aktuálně specialistce na prsařskou dvoustovku necelá půlsekunda a při aktuální formě by osmá žena z nedávného ME neměla mít v tomto ohledu problém. Nejen u Moravčíkové jde ale také o otázku času.

Limit musí padnout co nejdříve

Jakmile by zaplavala požadovaný limit, dostala by peníze na svoji olympijskou přípravu. Tu by přitom věčně usměvavá blondýnka ráda strávila i ve Finsku po boku dvojnásobné evropské šampionky z tohoto roku Jenny Laukkanenové.

Pokud nezaplave co nejrychleji ale ostrý olympijský limit, bude si muset i tuto cestu platit ze svého. A to hlavně v jejím případě z prodeje plavek, do kterého je na českých závodech zapojena už nyní celá její rodina.

„Mamka s taťkou teď prodávají v Trutnově, je to taková rodinná firma. Už jsem si vysloužila přezdívku ‚Vykořisťovatelka‘. Taťka nemá na plat nárok,“ směje se před svojí poslední sezónou, která by měla být podle ideálních představ zakončena olympijskou cestou do Brazílie, 27letá česká plavkyně.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme