S taekwondem začal ve druhé třídě, dnes je Jiří Novák nejlepším juniorem Evropy

Rád jezdí na motorce, na kole, zahraje si hry na počítači. V tom se Jiří Novák z Velké Dobré od ostatních teenagerů neliší. Kopnout ale dokáže skoro až na basketbalový koš a z posledního juniorského mistrovství světa v taekwondu si přivezl kompletní sadu medailí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taekwondista Jiří Novák

Taekwondista Jiří Novák | Foto: Marek Augustin

„Taekwondo jsou vlastně tři slova. Tae je noha, kwon je ruka, znamená to všechny postoje, techniky a údery. Do má znamenat cestu života, cestu bojovníka,“ vysvětluje Jiří Novák.

Jeho cesta začala ve druhé třídě, kdy ho zaujal leták lákající na vcelku stále ještě mladé korejské bojové umění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiřího Nováka navštívil při tréninku reportér ČRo Marek Augustin

Spojením mnoha stylů vzniklo taekwondo teprve v 50. letech minulého století. 17letý bojovník z Velké Dobré v něm vítězí jak na evropských, tak světových šampionátech. V technických sestavách, v boji a také v přerážecích technikách.

„Nejvyšší technika je ve výšce 2 metry a 70 centimetrů. Tu jsem za plný počet bodů skočil jako jediný na mistrovství světa. Byla to vítězná technika, díky ní jsem vyhrál,“ vypráví.

„Pak jsou otočky o 360 stupňů ve výšce 230 centimetrů, kop ve výšce 240 cm, ten je můj nominační, mám ho nejjistější. Potom se skáče přes praporky, které jsou vzdálené 2 a půl metru ve výšce 70 centimetrů, a ještě musím přerazit desku,“ popisuje jednotlivé techniky.

Aby Jiří Novák zvládl podobné skoky, skoro až lety, trénuje i 6krát do týdne. Jeho intenzivní příprava ale nesměřuje k cíli, jaký je běžný u podobně talentovaných sportovců.

„Na olympijských hrách je taekwondo WTF, já dělám taekwondo ITF, které tam není. Mrzí mě to, bylo by to super, ale třeba to časem vyjde a na olympijské hry se dostane i náš sport,“ sní 17letý bojovník.

Nadšený taekwondista se přesto pořád chce zlepšovat a sní i o cestě do Koreje. „Když jdu na závody a říkám si, že někdo cvičí luxusně, ještě víc mě to namotivuje. Vždycky tam jdu s tím, že chci vyhrát,“ říká Jiří Novák, v letošním roce nejúspěšnější evropský juniorský taekwondista.

Marek Augustin, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme