Šachisté se v boji o mistra světa pořádně nadřou. Fyzická příprava je proto nezbytná

Nečekaně dlouhý a stále nerozhodný je zápas o šachového mistra světa, který se již přes dva týdny koná v New Yorku. Rus Sergej Karjakin v něm stále vzdoruje favoritovi Magnusi Carlsenovi z Norska a vděčí za to zřejmě i vynikající fyzické kondici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magnus Carlsen (vlevo) a jeho vyzyvatel Sergej Karjakin

Magnus Carlsen (vlevo) a jeho vyzyvatel Sergej Karjakin | Zdroj: Reuters

Šachisté během hry neběhají, ale přesto potřebují být ve výtečné fyzické i psychické kondici, tak aby dlouhé, vyčerpávající bitvy zvládli. Takže ti špičkoví často naslouchají zkušeným mentorům, mentálním koučům a sami hodně sportují.

„Ono se to nezdá, ale je to vrcholový sport, který je náročný i fyzicky. Koncentrovat se třeba čtyři pět hodin na partii je i fyzicky velmi náročné, takže šachisté sportují a připravují se. Karjakin určitě věnoval fyzické přípravě hodně času a o Carlsenovi je známo, že je ve velmi dobré sportovní formě,“ říká přední český šachista Viktor Láznička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nezdá se to, ale šachy jsou fyzicky náročné, říká přední český šachista Viktor Láznička

I když zrovna poslední remízový duel mezi Carlsenem a Karjakinem, po kterém bude následovat tie-break, nepatřil mezi ty dlouhé, vždyť trval jen 35 minut.

„Omlouvám se fanouškům, že neviděli delší hru, ale prostě to nešlo. Necítil jsem, že bych se mohl dostat do nějaké výhody. Už se ale moc těším na středeční tie-break, kdy navíc budu mít narozeniny,“ omlouval se reportérům v New Yorku Magnus Carlsen po dvanácté partii.

S Karjakinem bojuje o světový trůn už od 11. listopadu a v den středečního tie-breaku už to bude dvacet dní bitvy o titul. Během té doby si oba borci jistě přehrávají některé tahy, i když zrovna nehrají, ale jen na šachovnici a figurky myslet nemohou.

Carlsen s Karjakinem remizovali i ve 12. partii. O šachovém mistru světa rozhode tie-break

Číst článek

„Vím, že někdo jde po partii do posilovny, nebo si jde zaplavat. Většina šachistů jde ale spíš na večeři a podívají se na film, aby jim vypnula hlava,“ tuší Viktor Láznička, kterého překvapuje délka současného zápasu o světový titul, ale na druhou stranu připomíná legendární bitvy ještě z éry Sovětského svazu.

„Třeba Karpov s Kasparovem hráli půl roku. Karpov byl velmi hubený a neměl na sobě moc tuku, takže byl vždycky vyčerpaný a vypadal po těch zápasech jako kostra,“ připomíná český šachista Viktor Láznička.

Jaroslav Plašil, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme