Šachového mistra světa může určit 'armagedon'. O titul soupeří dva mladíci

Norský šachista Magnus Carlsen dnes přijímá gratulace k 26. narozeninám. On sám by si ale nejspíše přál úplně jiné gratulace - večer se totiž rozhodne o tom, jestli i nadále bude on mistrem světa, nebo mu titul sebere Rus Sergej Karjakin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magnus Carlsen a Sergej Karjakin

Magnus Carlsen a Sergej Karjakin | Zdroj: Reuters

Carlsenovi je dnes 26 let a tedy stejně jako jeho soupeři Karjakinovi. Je to poprvé, co se o titul mistra světa utkávají dva hráči mladší 30 let.

Podle šachového velmistra Sergeje Movsesjana to je ale běžný trend posledních let, že už u šachovnic proti sobě nesedí ti typicky zamyšlení čtyřicátníci a padesátníci. Teď už je veteránem hráč nad 35 let, což dřív byla spodní věková hranice elitních šachistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mistru světa v šachu by se mělo rozhodnout ještě dnes

„Bylo spíš překvapením, že se do zápasu proti němu nekvalifikoval žádný věkově bližší hráč, než byl Višvanáthan Ánand,“ naráží Movsesjan na souboj z roku 2014, kdy měl tehdy 44letý Ind šanci vzít si titul od svého dvakrát mladšího konkurenta zpět.

Dnes se definitivně rozhodne, kdo bude šampionem. Bude se hrát takzvaný tie-break. Začne čtyřmi partiemi v rapid šachu, ve kterém budou mít hráči na všechny své tahy maximálně 25 minut. Carlsen je mistrem světa v rapid šachu z posledních dvou let, zrychlenou variantu ale skvěle ovládá i Karjakin, který je ve světovém žebříčku třetí.

Pokud se ani v rapid šachu nerozhodne, bude na řadě až deset partií bleskového šachu s pětiminutovým limitem.

Krajní variantou by byl „armagedon“ - tedy jedna speciální hra, která definitivně rozhodne a ve které hráči s černými figurami bude k titulu stačit remíza. Rozhodnuto by mělo být kolem půlnoci středoevropského času.

Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme