Sagan překvapil skupinu uprchlíků. V Kataru obhájil titul mistra světa

Slovenský cyklista Peter Sagan se prosmýkl mezi početnějšími reprezentacemi a po 260 kilometrech v Kataru na cílové pásce ovládl titul mistra světa. Porazil Belgičana Toma Boonena i Brita Marka Cavendishe. Ve druhé skupině dojel na 45. místě nejlepší z Čechů Zdeněk Štybar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peter Sagan

Peter Sagan | Zdroj: Reuters

„Nevěřím, pořád jsem v šoku. V závěru foukal trošku protivítr, tak jsem řekl, že půjdeme do spurtu a uvidíme,“ vyprávěl v cíli svou proslulou angličtinou obhájce titulu mistra světa Peter Sagan.

Skupina, ve které se rozhodovalo o vítězi, se oddělila ještě hluboko v katarské poušti, rozhodnutí přesto padlo v posledních metrech. Dva kilometry před cílem zkusil nastoupit Nizozemec Leezer, ale belgický spurterský vláček ho dostihl několik set metrů před cílem.

Na titul si věřili další dva bývalí vítězové. Belgický veterán Tom Boonen i Brit Mark Cavendish. Oba šli do spurtu rameno na rameno, když se kolem nich prohnal „expres ze Žiliny“. Sagan útočil až z osmého místa, přesto úspěšně. Cavendish skončil druhý, Boonen třetí.

„Mám tu největší fanoušky ze Slovenska. Jsou tu i kamarádi z mého rodného města, dávali mi hodně energie, prostě jsem musel vyhrát,“ zářil Sagan: „navíc Michal Kolář udělal neuvěřitelnou práci, celou dobu mě podporoval,“ pochválil svého kolegu.

Přitom nechybělo mnoho a Sagan vůbec nemusel ve vedoucí skupině být. „Byl jsem poslední, kdo se tam dostal,“ připomněl situaci 180 kilometrů před cílem, kdy se peloton rozdělil na skupiny. Obhájce titulu do ní dojel na poslední chvíli.

Mezi odstřiženými byli Češi. Lídr týmu Zdeněk Štybar dlouho pracoval ve druhé skupině. Jezdci v ní ale neměli dostatek sil se dotáhnout a dojeli s více než pětiminutovou ztrátou.

Medailisté individuálního závodu. Po boku Peterea Sagana stojí Mark Cavendish (vlevo) a Tom Boonen | Foto: Reuters

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme