Satoranský: Co je na NBA výjimečné? Že si v každém zápase zahrajete proti nějaké velké hvězdě

Český basketbalista Tomáš Satoranský má za sebou prvních 14 zápasů v zámořské NBA. Úvod sezony jeho týmu příliš nevyšel, nicméně v posledních dvou zápasech oslavil výhru, takže se zdá, že se washingtonský celek zvedá. Krátce před pátečním vítězným zápasem v Orlandu poskytl jediný český zástupce v nejprestižnější basketbalové lize světa rozhovor Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalista Tomáš Satoranský

Basketbalista Tomáš Satoranský | Zdroj: Reuters

V NBA jste sice považován za nováčka, ale jinak už za sebou máte spoustu zkušeností z mezinárodní scény. Překvapilo vaše spoluhráče z Washingtonu, kteří asi evropský basketbal moc nesledují, jakým způsobem hrajete?

Asi trochu ano. Je to dané tím, že jsem hrál sedm let ve Španělsku na té nejvyšší evropské úrovni. Pomohly mi i poslední dva roky v Barceloně. Byli překvapení tím, jak rozumím hře a že pro mě některé věci nejsou nové – jako třeba pro nováčky, kteří přicházejí z College (univerzitní ligy, pozn. red.). I to mi pak pomáhá k tomu, abych se dobře přizpůsobil hře.

Hra v zámoří je hodně odlišná od evropského basketbalu. Zatímco v Evropě se hraje více týmově, tady to je naopak. Jak to vnímáte?

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Satoranský prožívá první sezonu v NBA

Hra je tady založená více na individuální činnosti, přece jenom jsou zdejší hráči ve hře jeden na jednoho nejlepší na světě. Hodně situací, hlavně ke koncovkách zápasů, se tady řeší tou hrou jeden na jednoho. Co mě ale nejvíce překvapilo je to, jak je ta hra svižná a rychlá. Všichni hráči jsou tady hodně atleticky disponování.

Jednou z vašich devíz je i to, že umíte hrát hodně univerzálně, takže okážete hrát na více postech. Cení si toho ve Washingtonu?

Myslím, že mi to trochu pomáhá v tom, abych se dostal vícekrát na hřiště. Trenér mě tak může alternovat na více pozicích, což je pro mě něco nového. Nejlépe se cítím na pozici rozehrávače, ale tady musím alternovat na více pozicích – musím tedy přesně vědět, co je mou rolí pro ten konkrétní zápas.

Přestože už máte za sebou spoustu let hraní v zahraničí, v USA hrajete prvním rokem. Bylo komplikované zapadnout do kabiny? Se kterým spoluhráčem si nejlépe rozumíte?

Pomáhal mi Marcin Gortat, který je z Polska – jsme prakticky sousedi. Už je tady desátým rokem, takže mi pomohl s adaptací. A nejenom ve hře, ale hlavně kolem organizačních věcí mimo basketbal. S ním si tedy rozumím asi nejlépe. V pohodě jsou tady ale všichni, každý se mi snažil trochu pomoci, když jsem potřeboval, takže na to si nemůžu vůbec stěžovat.

Co na vás v NBA udělalo největší dojem? Máte nějaký speciální zážitek?

Největším zážitkem je pro mě to, že vlastně při každém zápase hrajete proti nějaké hvězdě. Prakticky během týdne to byl LeBron, Dwight Wade, Kyrie Irving nebo Carmelo Anthony. To jsou chvíle, kdy si později uvědomíte, že hrajete proti hráčům, které jste sledoval, když jste byl malé dítě, takže je to obrovský zážitek. V té dané situaci se ale musíte soustředit na to, aby vám nedali koš a aby jste je ubránil. Že je to pro vás velký zážitek v daný okamžik neřešíte.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme