Šest sportovců musí kvůli dopingu po osmi letech vrátit medaile z her v Pekingu

Z olympijských her v Pekingu bylo po osmi letech kvůli dopingu odhalenému dodatečným testováním diskvalifikováno dalších devět sportovců včetně šesti medailistů. U všech objevila analýza provedená moderními metodami pozitivní nálezy na steroidy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doping (ilustrační foto)

Doping (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Z druhých míst byli vyškrtnuti zápasníci ve volném stylu Soslan Tigijev z Uzbekistánu a Tajmuraz Tigijev z Kazachstánu a vzpěrači Olha Korobková z Ukrajiny a Andrej Rybakov z Běloruska.

Bronzové medaile musí vrátit běloruská vzpěračka Anastasia Novikovová a Ruska Jekatěrina Volkovová, která byla třetí v běhu na 3000 metrů překážek, v němž získala o rok dříve titul mistryně světa.

Zesnulý ruský zápasník zůstane navzdory dopingu stříbrným medailistou z her v Londýně

Číst článek

Diskvalifikován byl i kubánský dálkař Wilfredo Martínez, který skončil na pátém místě. O jednu příčku na sedmou pozici si tak polepší český finalista olympijské soutěže Roman Novotný. Další atletka Španělka Josephine Onyiaová přijde o místo ve výsledcích běhu na 100 metrů překážek, v němž vypadla v semifinále. Ázerbájdžánský vzpěrač Sardar Hasanov byl vyškrtnut z výsledků soutěže do 62 kg, kterou nedokončil.

Zápasník Soslan Tigijev přišel kvůli dopingu už o druhou olympijskou medaili. V roce 2012 musel po pár měsících vrátit bronz z her v Londýně, kde se stejně jako v Pekingu probojoval na stupně vítězů v kategorii do 74 kg.

Mezinárodní olympijský výbor uchovává dopingové vzorky po dobu deseti let, aby je bylo možné zkoumat novými metodami. Zpětné testování více než 1000 vzorků z Pekingu a Londýna už přineslo kolem stovky pozitivních nálezů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme