Severní Korea přepisovala plaveckou historii, na MS získala první medaili

Severní Korea si v těchto dnech vytvořila nejen vlastní čas posunem toho dosavadního o 30 minut zpět, ale historii přepisuje například i na mistrovství světa v plaveckých sportech. Na šampionátu v Kazani, totiž jeden z nejchudších států světa získal poprvé v historii medaili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hana Novotná byla u premiérového zlata pro Severní Koreu přímo v roli rozhodčího

Hana Novotná byla u premiérového zlata pro Severní Koreu přímo v roli rozhodčího | Foto: Michal Jurman

Zatímco japonštinu a čínštinu slyšíte na plaveckém mistrovství světa, kterého se účastní 2800 sportovců, téměř neustále, korejština, a to hlavně z úst Severních Korejců, k vašim uším téměř nedolehne.

„Málo, trenéři nebo trenérky pozdraví, ale moc nemluví. Ani nevím, jestli mluví anglicky,“ říká Hana Novotná, která je členkou technické komise highdivingu Mezinárodní plavecké federace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severní Korea přepisovala plaveckou historii, na MS získala první medaili a nezůstalo u jedné

V soutěži skokanů do vody byla tak na šampionátu v roli rozhodčího přímým svědkem toho, když zástupkyně Severní Koreje přepisovaly historii.

O co méně totiž reprezentantky této země mluví, o to více jim jdou činy.

„Je jí šestnáct, i když vypadá na dvanáct, ale skákala dobře, neudělala žádnou chybu a byla jasně nejlepší,“ popisuje česká sudí v Kazani nečekaný úspěch mladičké Kuk Hyang Kum, která na 10 metrové věži vyskákala pro Severní Koreu vůbec první, a to hned zlatou, medaili v historii plaveckých šampionátů.

„Severní Korea má dlouholetou tradici ve skocích.“ Slova Hany Novotné potvrdilo následně bronzem i jiné severokorejské duo žen v synchronizovaných skocích. Zástupkyně země, které co do úspěchů vládne hlavně vzpírání, ale nezůstaly jen u sportovních činů.

Šestnáctiletá Kim během předávání medailí následně na počest úcty k známému severokorejskému vůdci zasalutovala a vepsala se tak minimálně nesmazatelně do historie letošního šampionátu.

Reprezentanti Severní Koreje se na plaveckém MS v Kazani mírně straní ostatních | Foto: Michal Jurman

Možná nemusíte věřit zprávám o tom, že má Severní Korea jak tvrdí lék na ebolu, AIDS i koronavir MERS, věřit ale budete muset začít tomu, že skrze čínské trenéry se i tato země pomalu dostává na sportovní výslunní.

A dokázat to bude chtít i za rok na olympijských hrách, kam se všechny severokorejské medailistky z Ruska kvalifikovaly.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme