Skifař Ondřej Synek má za sebou výjimečně úspěšný rok

Ach Synku, Synku. Tento zpívaný povzdech se letos na veslaře Ondřeje Synka vůbec nehodí. Do kolonky porážek letos připadl pouze duel squashové extraligy, ke kterému nastoupil jako kamarád české jedničky Jana Koukala. Nejlepší byl ve všech regatách Světového poháru, na mistrovství Evropy i světa. K tomu přidal navíc třetí místo v anketě Sportovec roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anketa Sportovec roku 2010 - Ondřej Synek

Anketa Sportovec roku 2010 - Ondřej Synek | Foto: Vojtěch Bureš | Zdroj: Český rozhlas

Výjimečná sezona 2010 se ale nezrodila z ničeho. V době, kdy mají obvykle skifaři dávno volno, se Ondřej Synek teprve připravoval na nejdůležitější závody sezony, tedy světový šampionát. Ten se konal na novozélandském jezeře Karapiro, v době tamního jara, což znamená přelom října a listopadu.

"To bylo hodně těžký, protože jsme u nás v lodenici byli jenom já a dvojskif kluků. Všichni už měli prázdniny a kluci jezdili na dovolený po mistrovství Evropy, pak přijeli opálený a chechtali se nám. Takže to moc příjemný nebylo, navíc v říjnu pak byla docela zima, mlhy a už mrzlo. Ve vodě to bylo taky nepříjemný.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Skifař Ondřej Synek má za sebou výjimečně úspěšný rok

Sympatický sportovec zároveň přiznává, že se běžně sám sebe ptal, jestli jeho nezměrná snaha a dril mají smysl. "To si říkám každý druhý den, to tam bylo furt." Jenže pak přišel šestý listopad, Ondřej Synek se stal vůbec prvním českým mistrem světa na skifu, a mohl si tak s úsměvem na rtech odfouknout.

"Zase je lepší vyhrát, než jet na dovolenou." Ale naprostou dovolenou ve stylu zapnutá televize a nohy na stole si osmadvacetiletý veslař neužil ani po šampionátu. 17. listopadu totiž jeho přítelkyně Pavla porodila dceru Alici, což ostatně šťastný tatínek označil za největší triumf sezony.

"Malá je hodná, přítelkyně je taky hodná, stará se o ní více než já. Snažím se alespoň pomáhat s domácností a tak. Přebalování mi taky jde, usínání, koupání, všechno zvládám." Vypomáhání v domácnosti ovšem není v těchto dnech jedinou aktivitou Ondřeje Synka, šest týdnů po zlatém závodě začal znovu sportovat. "Teď už jsem se začal lehce rozhýbávat, protože od prvního ledna mám trénink úplně naplno. Takže abych byl trošku rozhýbanej, tak jsem začal chodit na squash, do posilovny na rotoped a podobně, podle chuti a abych byl připravený."

Jak úřadující mistr světa prozradil, na Nový rok skončí veškerá pohoda. Do té doby si ji alespoň částečně pokusí užít, vysoko by se prý ve světovém žebříčku umístil i v konzumaci vánočního cukroví, na stole by neměl chybět ani tradiční kapr se salátem. Tedy všechno při starém, přírůstek do rodiny prý zatím zaběhnuté zvyky bořit nebude. "Myslím si, že teď to bude ještě poklidný, protože ona spíš asi stejně prospí. Až další vánoce bude chodit a objevovat dárky a tak."

Pohádky ale nemusí být jediným žánrem, který poběží v televizi v obýváku Ondřeje Synka. Třeba si pán domu ještě jednou pustí záznam svého životního závodu. "Nebudu říkat, že jsem to neviděl. Viděl jsem to a líbilo se mi to," usmívá se na závěr nejlepšího roku v kariéře Ondřej Synek.

Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme