Skifař Synek má na MS velkou podporu i v lékaři s fyzioterapeutem

Nejen závodnická dřina, ale také lidé v zákulisí jsou nedílnou součástí úspěchu vrcholového sportovce. Jak je to u veslařů během světového šampionátu na Novém Zélandu?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skifař Ondřej Synek během semifinálové jízdy na MS na Novém Zélandu

Skifař Ondřej Synek během semifinálové jízdy na MS na Novém Zélandu | Zdroj: ČTK

Veslaře Ondřeje Synka dělí poslední krok od vysněného světového zlata. V noci na dnešek se na Novém Zélandu probojoval do finále mistrovství světa. V semifinále dojel druhý za domácím hrdinou Mahem Drysdalem, který se ovšem v dnešním závodě příliš hrdinsky nepředvedl.

Na soupeře vyrukoval s podivnou zdržovací taktikou, když si prý zapomněl nalepit na loď předepsané reklamní nálepky, a tak nejprve zdržel start a pak si dokonce vyžádal nový. Rozhodčí mu vyhověli a soupeři se zlobili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skifař Synek má na MS podporu i v lékaři s fyzioterapeutem

Takové naštvání celkem rychle přejde, ale jak je to s bolestí, která se závodníkovi usadí ve svalech? To je na Novém Zélandu v těchto dnech starost dvou mužů: lékaře české veslařské výpravy Petra Fojtíka a fyzioterapeuta Františka Piškuleho.

„Ondra Synek je na veslování mimořádný přírodní talent. Musím říct, že s ním je práce naprosto minimální. Je prostě úžasný,“ pochvaluje si lékař české výpravy Petr Fojtík. Nicméně i úžasný Synek potřebuje odbornou péči, v čem to spočívá? „Spíš opravdu pouze v regeneraci ve smyslu nějaké rehabilitace apod., kdy konzultujeme s fyzioterapeutem regenerační procesy.“

Do regenerace s chutí mluví i sám závodník, jak konstatoval také doktor Fojtík: „Ondra má svůj názor, na to co vyžaduje. Takže dáme hlavy dohromady a vždycky zvolíme tu nejlepší variantu.“

Fyzioterapuet František Piškule si spolupráci s hvězdou českého veslování nemůže vynachválit: „Není to žádná složitá záležitost. Ondra je na velké výkony docela zvyklý a řekl bych, že regeneruje docela dobře.“

Masáží k pohodě

Podle doktora Fojtíka důkladná péče fyzioterapeuta nakonec závodníkovi pomůže překonat zlost, která ho zachvátila po aférce s chybějícími reklamními nálepkami na lodi největšího soupeře Novozélanďana Drysdalea a následným opakovaným startem semifinále.

„Trošku už překousl to naštvání a nyní probíhá léčebná ‘rehábka‘ ve smyslu klasické masáže, intenzivně celého těla. Takže myslím, že bude trvat minimálně hodinku, a že se Ondrovi nálada zlepší,“ uvedl po semifinálové jízdě Petr Fojtík.

Nakolik se odborníkům v pozadí českého týmu veslařů podařilo vrátit Synkovi závodní pohodu, to se dozvíte ve vysílání Radiožurnálu už v noci na sobotu, kdy se pojede na šampionátu finále.

Petr Čermák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme