Skifaři Plocek a Jirka si i přes věkový rozdíl rozumí ve sportu i mimo něj

Veslaře Davida Jirku a Michala Plocka od sebe dělí 12 let. Teď se ale dali dohromady, a aktuálně usilují o úspěch na mistrovství Evropy v polské Poznani. Rozjížďku zvládl český dvojskif vítězně a postoupil do semifinále.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Plocek tvoří silný tým na dvojskifu s Davidem Jirkou

Michal Plocek tvoří silný tým na dvojskifu s Davidem Jirkou | Zdroj: ČTK

„Učím se nějaké zásady, jak se zdokonalovat. Většinou se ale učíme navzájem. Dávám do toho prvky novodobé, David starší věci, které fungovaly dřív a fungují i dneska,“ popisuje spolupráci jednadvacetiletý Michal Plocek.

Zlatý medailista na skifu z mistrovství světa juniorů a také závodníků do 23 let. Na velkou medaili mezi seniory ale zatím nadějný veslař nedosáhl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skifaři Michal Plocek a David Jirka si i přes věkový rozdíl rozumí ve sportu i mimo něj, na mistrovstv Evropy zvládli vítězně kvalifikaci

A inspiraci může hledat právě u současného parťáka Davida Jirky. Ten v Plockově věku vybojoval na párové čtyřce stříbro z olympijských her a následně i ze světového šampionátu. Svého mladšího kolegu ale nijak přehnaně nepoučuje a generační rozdíl nepociťuje.

„Člověk, jak se pohybuje v loděnici, tak mu věkový rozdíl ani nepřijde. Vůbec si to nepřipouštím, připadá mi, že jsme stejně staří. Nesnažím se být moudrý a netvářím se, že jsem starší, spíš Michal je moudřejší,“ směje se David Jirka.

Michal Plocek se na začátku bál, aby si vyhověli oba čeští reprezentanti veslařsky. Zatím to vypadá, že tahle spolupráce borců z Dukly funguje výborně. A to i po lidské stránce.

„Je to dobrý, večer se na pokoji nevraždíme, ale bavíme se i o jiných věcech než je veslování, třeba o holkách,“ říká Michal Plocek.

 

Tak dnes hoooooooodně těžká rozjížďka ale vítězná =) zítra jde o všechno a zajet finále by znamenalo splnit primární cíl...

Posted by Michal Plocek on 29. květen 2015

Mladší z dvojice má právě po maturitě a chystá se na vysokou školu. To David Jirka šel hned po střední škole na vojnu, a pak už v armádě jako sportovec zůstal.

„Jak byla vojenská základní služba, tak bylo víc veslařů. Tam byla prostě parta a dneska kluci studují a je všechno slabší. Také udělala vojna z každého chlapa, dneska tomu kluci nedávají všechno,“ říká David Jirka. Michal Plocek má pro tuhle skutečnost vysvětlení.

„Všichni víme, že nás veslování do budoucna neuživí. V pětatřiceti nebo někdo už v pětadvaceti nemá na to, aby pokračoval na nejvyšší úrovni,“ dodal Plocek.

Mirko Vasić, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme