Slovák Sagan dál čeká na etapové vítězství na Tour. Doplácí na týmovou taktiku

Mušketýrské heslo „Jeden za všechny, všichni za jednoho“ platí v cyklistice jen v omezené míře. Tým vám sice kdykoliv pomůže, ale jen a pouze v případě, že jste v danou chvíli jeho hlavním lídrem. Dalších osm cyklistů má jeden jediný úkol: dřít na svého vůdce. I proto ještě letos na Tour de France nezvítězil skvělý spurtér Peter Sagan ani v jedné etapě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peteru Saganovi patří bílý trikot pro nejlepšího jezdce Tour do 25 let

Peteru Saganovi patří bílý trikot pro nejlepšího jezdce Tour do 25 let | Zdroj: ČTK

Druhý ve spurtu dojel slovenský reprezentant letos třikrát, na bronzový stupínek se pak postavil dvakrát.

„Nevyhrál, ale pořád jezdí dobře. Líbí se mi, jak jezdí. Samozřejmě chci, aby vyhrál, ale je to sport a druhé či třetí místo je taky OK,“ okomentoval výsledky Sagana majitel jeho týmu, Rus Oleg Tiňkov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na téma cyklistiky jako týmového sportu se v dějišti Tour de France zaměřil Tomáš Kohout

Jak se nechal slyšet legendární Francouz Raymond Poulidor, cyklistika je sport jednotlivců, ale dělají ho týmy.

„Když není Alberto (Contador) v ohrožení, tak si Peter pomůže sám. Když ale v ohrožení je, tak mu pomáhá, což bylo vidět i při etapě na kostkách. Myslím, že to máme dobře rozdělené, tým je hodně vyrovnaný,“ popisuje Roman Kreuziger, týmový spolujezdec Sagana.

Prioritou stáje Tinkoff-Saxo je celkový triumf Španěla Contadora, na kterého pracuje celý tým. I proto teď na Slovensku koluje vtip, že má Sagan na Tour tři brzdy: přední, zadní a Contadora.

Kritiku utnul triumfem. Cavendish ovládl etapu na Tour po dvouleté odmlce

Číst článek

A doba, kdy tým mohl mít více cílů, je asi nenávratně pryč.

„To byla úplně jiná éra. Je to mnohem víc týmový sport. Když jsem závodil, tak jsme také spolupracovali, ale tým měl mnohem menší vliv. Víc záleželo na individuálních schopnostech. Ale teď, ani když nejsilnější jezdec na světě nebude mít silný tým, nevyhraje nic,“ vzpomíná na dobu, kdy sám závodil, šéf Cannondalu Jonathan Vaughters.

Saganovi tak nezbývá než se bít pro Contadora a vést svůj osamocený boj. Zatím to bere s nadhledem. Stejně jako před dneškem druhé místo v celkovém pořadí.

Petrer Sagan (v bílém) v závěru 7.etapy, kterou ve spurtu vyhrál Brit Mark Cavendish (vlevo) | Foto: ČTK/AP

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme