Slovenského motorkáře Jakeše zasáhl na Rallye Dakar blesk. V závodě asi bude pokračovat

Třetí etapa Rallye Dakar vedla argentinskými horami až do výšky pět tisíc metrů nad mořem. Právě tam uhodil blesk do slovenského motorkáře Ivana Jakeše. Reportér Radiožurnálu Jan Říha se to pro Dakarský deník dozvěděl před stanem lékařů rallye od redaktora Slovenské televize Jana Žgravčáka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ošetření trvalo 3 hodiny. Jakeš je v pořádku

Ošetření trvalo 3 hodiny. Jakeš je v pořádku | Foto: Ivan Jakeš Official

„Ivan přišel do bivaku s tím, že ho trefil blesk, stalo se to zřejmě velmi blízko. Stěžoval si, že nevidí na jedno oko a neslyší na jedno ucho. Takový zážitek na Dakaru asi ještě neměl,“ říká redaktor Slovenské televize Jan Žgravčák.

Ve stanu lékařů podstoupil motorář vyšetření na EKG „To je asi taková základní věc. Nejsem sice lékař, ale předpokládám, že to je věc, kdy je potřeba změřit, jestli tam není nějaká srdeční arytmie nebo něco podobného, protože výboj může být dost nepříjemný pro celý organismus. Věřím, že to Ivan zvládne. On už zvládl horší věci a startoval, takže myslím, že bude pokračovat i teď.“

Pomohly pneumatiky

Doktoři novináře dovnitř nepustili, je to klidová zóna. „Ivan dostal elektrický šok od blesku. Díky pneumatikám nebyl uzemněný a tím pádem se zdá, že jeho zranění nejsou vážná. Ale bohužel musí na vyšetření,“ vysvětluje manažer týmu Kvetňanský.

„Doufáme, že se zítra bude moct zúčastnit závodu. Ivan je extrémně silný a trénovaný, takže jsem přesvědčený, že zítra nastoupí,“ dodává manažer.

Ivan Jakeš se po třech hodinách lékařské péče vrátil zpět do dakarského bivaku, co se vlastně na trati stalo?

Nevím, najednou jsem měl zeleno před očima, byl to veliká rána. Lekl jsem se a brněly mi ruce i ucho.

Kamarádi z týmu si dělají legraci, že jste potřeboval dobít energii. To se asi povedlo.

Uvidíme zítra.

Vy se teď cítíte dobře?

Nacpali do mě nějaké kapačky, tak snad ano.

Ivan po třetí etapě skončil v péči lékařů | Foto: Ivan Jakeš Official

Jan Říha, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme