Šly dál s hlavou nahoře, je spokojený trenér Blažek, jak basketbalistky zareagovaly na začátek ME

Jediný zápas schází odehrát českým basketbalistkám v základní skupině mistrovství Evropy. V pondělí večer vyzvou v Temešváru domácí Rumunsko. Češky na šampionátu zatím ve třech duelech dvakrát prohrály, nestačily na Černou Horu a Francii. Slavit mohly zatím jen po zápase s Ukrajinou. Trenér Lubor Blažek bere negativní bilanci s odstupem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Lubor Blažek na ME basketbalistek v Polsku

Trenér Lubor Blažek na ME basketbalistek v Polsku | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Už před mistrovstvím Evropy jsem říkal, že začínáme s Černou Horou, což je černý kůň turnaje. Vstupní zápas mají navíc vždy nejlepší, a to se ukázalo. Porážka s Francií, která patří k nejvyšší úrovni v Evropě, se stejně jako výhra s Ukrajinou dala očekávat,“ uvedl.

I přes nečekaně tvrdé úvodní zaváhání s Černohorkami nemusel Blažek svěřenkyně extra povzbuzovat. „Nic se nezměnilo, šli jsme dál s hlavou nahoře. Proti Francii jsme ukázali, že po doplnění týmu na určitých postech jsme schopni hrát s nejlepšími v Evropě vyrovnané zápasy,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenéra Lubora Blažka potěšila reakce českých basketbalistek na nepovedený vstup do evropského šampionátu

Jako hlavní zbraň českého mužstva se před odletem do Temešváru avizovala agresivní obrana. Ta se mu ale ne vždy dařila podle představ.

„Agresivní obrana má někdy problém v případě, že soupeř je o dvě hlavy vyšší, a to se v zápasech jak s Černou Horou, tak Francií ukázalo. Oba týmy měly navíc širší rotaci hráček, takže na agresivitě hry se může projevit i únava,“ vysvětluje důvody občasného tápání v defenzivě Lubor Blažek.

Tým vícemistryň světa z roku 2010 z nasazení při bránění slevit nehodlá. „V určitých fázích zápasu chceme takovou obranu hrát. Proti Francii jsme se tak dokázali prezentovat,“ říká.

Aby Češky postoupily do osmifinálové části, potřebují v pondělí porazit domácí Rumunky. Na tlak už si stihly zvyknout. „To samé bylo utkání s Ukrajinou. Nebyla jiná varianta než vyhrát. Při takovém systému turnaje, kdy máte ve skupině týmy top úrovně, to není nic výjimečného,“ vysvětluje Lubor Blažek.

Atmosféra bude proti českému výběru

„Rumunsko hraje doma. Je otázka, co udělá hlediště, co udělají rozhodčí, protože v zájmu určitě je, aby pořadatelská země pokračovala v turnaji. Tyhle kalkulace ale do naší přípravy vstupovat nemůžou. Musíme jít do zápasu se zvednutým hledím,“ burcuje Lubor Blažek svůj tým.

Zápas Česko - Rumunsko se v Temešváru bude hrát v pondělí od 19.30. Na Radiožurnálu nabídneme aktuální vstupy. Na streamu Český rozhlas Sport a v mobilní aplikaci iRadio odvysíláme přímou reportáž celého duelu.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme