Snažil jsem se Orphee des Blins vyhovět, usmíval se šťastný Faltejsek

Největší favoritka Velké pardubické potvrdila svou výjimečnost. Dvanáctiletá Orphee des Blins vyhrála nejprestižnější dostih kontinentální Evropy potřetí v řadě a vstoupila tak do historie Velké Pardubické.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orphee des Blins a žokej Jan Faltejsek

Orphee des Blins a žokej Jan Faltejsek | Zdroj: ČTK

Je totiž první klisnou, které se to během 124 ročníků povedlo. Třetí triumf je to i pro jejího žokeje Jana Faltejska. Ten se ale za dostihovou hvězdu nepovažuje.

„Nejsem moc na rekordy. To, že se to povedlo, za to musíme poděkovat Gregovi a panu Trávníčkovi. Oni jsou strůjci úspěchu a samozřejmě celý realizační tým. Osobně můžu akorát poposunout jejich práci o kousek dál, nebo to můžu totálně pohnojit,“ vyzdvihuje Jan Faltejsek práci trenéra Gregorze Wroblevského, který připravuje Orphee des Blins ve Zhoři u Jihlavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vítězství se počítá a nikdo se nebude ptát, jak to bylo, říká trojnásobný vítěz Velké pardubické Jan Faltejsek.

A také samozřejmě nemůže vynechat majitele výjimečné klisny Jiřího Trávníčka. A přestože nemá polský světoběžník Wroblevski před Velkou pardubickou klidné spaní, v dostihu už se tolik nestresuje.

„V momentě, kdy mě vyšle z padoku na dráhu, jsem tam od toho, abych dělal, co je nejlepší. Díky tomu, že trenéřinu dělá nějaký pátek, už se tolik nenervuje,“ říká Jan Faltejsek, který patří k nejlepším žokejům ve Francii a má hodně zkušeností i z Velké Británie.

Takže přesně ví, co dostihový kůň potřebuje. A tak nechal Orphee des Blins cválat, jak jí to vyhovovalo.

Velkou pardubickou ovládla klisna Orphee des Blins s žokejem Faltejskem

Číst článek

„Byla chladnější, nebylo to jako loni, kdy za to drapla a jela. Bylo jí to jedno, odpálila taxis z dálky. Letos jsme takovou rychlost neměli, takže přišla blízko a vyskočila. Ale ona ví, co dělá. Pak už jsem se jí jen snažil vyhovět,“ popisoval průběh dostihu ze svého pohledu Jan Faltejsek.

Ten musel poprvé ve Velké pardubické v sedle Orphee des Blins vyjíždět klisnu až do posledních metrů, protože na populární dvojici útočil Al Jaz s Josefem Sovkou.

„Je samozřejmě lepší, když člověk vyhrává zadrženě a může zamávat tribunám. Ale vítězství se počítá a nikdo se nebude ptát, jak to bylo,“ dodává šťastný, po dnešku už trojnásobný vítěz Velké pardubické Jan Faltejsek.

Vojtěch Bureš, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme