Spoke Maraton je závod pro cyklistické nadšence. K jízdě na kole nabádá i Samková

I letos se v západočeských Kralovících jede závod horských kol SPOKE Maraton. A úsměvy mezi sportovními nadšenci v místním kempu rozdávala také patronka projektu Sportuj s námi Eva Samková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Kuzma

Pavel Kuzma | Foto: Mirek Matějec

Celý závod organizuje skupina nadšenců, která v Kralovících založila bikerský tým a o závod se po všech stránkách stará.

„Tři až čtyři z nás si musí vzít na dva či tři dny dovolenou a tratě označit. Ráno před závodem pak vystavíme příslušné značky na místa, kde se přejíždí silnice, a které vyžaduje policie,“ vysvětluje jeden z pořadatelů Jiří Tišer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kola, ale třeba i koně probíral reportér Martin Charvát s Evou Samkovou

SPOKE Maratonu si všimla i Česká unie sportu, která kralovický závod zařadila do svého programu Sportuj s námi, jímž chce společnost motivovat ke sportu.

Hlavní závod pak odstartovala výstřelem z pistole Eva Samková. Zlatá olympijská medailistka ze Soči má k horskému kolu blízko, je totiž nedílnou součásti její letní přípravy.

„Kolo je důležité na silovou vytrvalost. Mám teď i nové kolo, jsem z něj nadšená a baví mě to. Začala jsem jezdit v červnu a mám nejeto asi 350 kilometrů,“ líčí známá snowboardcrossařka.

Přehrát

00:00 / 00:00

I s těmi nejmenšími závodníky tradičního SPOKE Maratonu natáčel reportér Martin Charvát

Eva Samková je častým hostem charitativních akcí. Letos v létě si navíc sama vyzkoušela roli táborové vedoucí. „U nás ve Strážném pořádáme dětské jezdecké tábory. Střihla jsem si roli vedoucí a docela mě to bavilo,“ říká.

Právě ke koním má rodačka z Vrchlabí hodně blízko. Od svého rodného města dostala po úspěchu na olympijských hrách koně Pepina: „Je krásné jezdit na koni. Myslím, že holky mají koně rády i kvůli tomu, že se o ně můžou starat a pečovat.“

Jako správná patronka projektu Sportu s námi je Eva Samková přesvědčená, že příhodný sport si každý může najít v jakoukoliv roční dobu.

„Určitě. Máme asi 180 akcí a závodů, které v průběhu roku probíhají. Budu se jich účastnit já a Jarda Kulhavý. Doufám, že se lidé nebudou separovat na zimní a letní sporty. Je dobré, když člověk zvládá více sportů,“ nabádá.

Martin Charvát, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme