Sportovci z řad uprchlíků mohou v Riu soutěžit pod olympijskou vlajkou

Přední sportovci z řad uprchlíků, kteří nemohou reprezentovat žádnou zemi, budou moci startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiru. V pondělí to uvedl předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Rezoluce, kterou podpořilo 180 ze 193 členských zemí OSN, rovněž žádá dodržení olympijského příměří, které by mělo začít týden před začátkem her a skončit týden po konci paralympiády. Trvat by tak mělo od 29. července do 25. září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach | Zdroj: Reuters

„Olympijské hry jsou obdobím, kdy se mají uskutečňovat v praxi hodnoty jako tolerance, solidarita a mír,“ uvedl Bach.

„V olympijské vesnici jsou k vidění tolerance a solidarita v nejčistší formě. Sportovci ze všech 206 členských zemí MOV spolu žijí v harmonii bez známek diskriminace,“ dodal Bach v prohlášení, které přišlo v období uprchlické krize a válek na Blízkém východě, v Africe i Asii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nabídku pro uprchlíky, že mohou startovat na OH pod olympijskou vlajkou, okomentoval František Kolář z Českého olympijského výboru

„V současnosti by žádný z těchto sportovců neměl šanci startovat na olympijských hrách, i kdyby se svými výsledky kvalifikoval. S uprchlickým statutem nemají mateřskou zemi ani národní olympijský výbor, které by reprezentovali,“ poznamenal předseda MOV.

„Tito sportovci z řad uprchlíků budou na hrách závodit pod olympijskou vlajkou a olympijskou hymnou. Domov najdou spolu s ostatními 11 tisíci sportovci z 206 členských zemí v olympijské vesnici,“ doplnil Bach.

Místopředsedu Českého olympijského výboru pro olympismus Františka Koláře slova Thomase Bacha příliš nepřekvapila.

„Thomas Bach se od svého nástupu do funkce předsedy Mezinárodního olympijského výboru snaží této instituci vrátit aktivní přístup nejen ke sportu, ale vůbec ke světu, ve kterém žijeme,“ podotkl Kolář.

Přesto se podle něj se jedná především o symbolické gesto.

„Myslím, že příliš mnoho sportovců této příležitosti nevyužije. Prakticky by to příliš těžké nebylo, ale mám za to, že sportovců, kteří by splnili kvalifikační limity a u kterých padala v úvahu účast na olympijských hrách v Riu de Janeiru, mezi uprchlíky příliš mnoho nebude,“ dodal Kolář.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme