Startuje 70. ročník NBA, Češi v ní opět chybí. Za rok by se to ale mohlo změnit

Nejlepší basketbalová soutěž světa, severoamerická NBA, dnes v noci zahajuje už svůj 70. ročník. Jako obhájce titulu do něj vstoupí basketbalisté Golden State a stejně jako loni bude i tato sezona po odchodu Jana Veselého zpět do Evropy bez českého zastoupení. Letošní ročník by ale mohl být poslední, ve kterém by čeští fanoušci marně hledali hvězdy českého národního týmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V noci z úterý na středu odstartuje 70. ročník basketbalové NBA. Titul obhajuje Golden State Warriors

V noci z úterý na středu odstartuje 70. ročník basketbalové NBA. Titul obhajuje Golden State Warriors | Zdroj: Reuters

Jan Veselý a Tomáš Satoranský - do těchto dvou českých basketbalistů fanoušci v posledních letech vkládali a nadále mohou vkládat největší naděje. Oba nyní hrají v evropských velkoklubech a oba už byli draftováni Washingtonem.

Satoranský v roce 2012 a Veselý o rok dřív jako šestka, což mu dokonce garantovalo smlouvu. Za tři sezony ale nikterak neoslnil a po výměně do Denveru se kvůli nezájmu ze strany zámořských klubů vrátil na starý kontinent. A vyplatilo se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Startuje jubilejní 70. ročník NBA, už podruhé za sebou bude bez českých reprezentantů, v dalším ročníku by se to ale mohlo změnit

Veselý spolu se Satoranským táhli českou reprezentaci na zářijovém evropském šampionátu a začalo se o jejich přesunu za moře v USA čile spekulovat. Jenže oba se rozhodli ještě dodržet rok platné kontrakty a štěstí zkusit, až jim smlouvy vyprší.

„Doufám, že jsem udělal dobře, že je to takový mezikrok mezi NBA a že mi to nezavírá žádné dveře. Věřím, že mi Barcelona dá ještě něco navíc, abych byl na NBA co nejlépe připravený,“ vysvětloval před časem svou volbu za tři dny čtyřiadvacetiletý rozehrávač Tomáš Satoranský.

Na svou premiérovou šanci v zámoří stále čeká, ale dělá pro ni, co může. V uplynulé sezoně se jako hráč Barcelony zařadil mezi hvězdy Euroligy. Potvrdil to i na nedávném mistrovství Evropy, kde v průměru zaznamenal přes sedm asistencí na zápas, což ho zařadilo celkově na druhé místo, a na čtvrtém byl v počtu odehraných minut.

„Ředitel hráčských operací Washington Wizards tady byl celou dobu, mluvil s Tomášem a je velmi silná indikace, že Tomáš příští rok po ukončení angažmá v Barceloně půjde do NBA. Ne jako náhradník, ale jako člen užšího kádru Washington Wizards,“ řekl na šampionátu ve Francii Jiří Zídek, první Čech, který si NBA zahrál.

Tam se velmi dobře prezentoval také 213 centimetrů vysoký Jan Veselý, lídr v počtu double doublů, tedy dvouciferných hodnotách ve dvou různých statistických ukazatelích. V jeho případě v bodech a doskocích. A k nejlepším patřil i v dresu Fenerbahce Istanbul na předsezonním turné v Severní Americe.

Větší šanci vybojovat si místo v NBA budou mít oba Češi po této sezoně i proto, že se budou zvyšovat platové stropy. Kluby si tak budou moci dovolit více utrácet a nabízet větší kontrakty.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme