Startuje 97. ročník Tour de France - uspěje Roman Kreuziger?

Cyklisté dnes ujedou první kilometry 97. ročníku Tour de France. Závodníků je 198, cíle mají ale různé. Někdo jede pomáhat lídrům týmu, jiní by třeba rádi vyhrávali spurtérské etapy. Pak je tu úzká skupinka favoritů na celkové vítězství. Kam bude patřit jediný Čech - Roman Kreuziger?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stoupání na Col de Feuilla

Stoupání na Col de Feuilla | Foto: Markéta Navrátilová

Roman Kreuziger rozhodně nehodlá Tour jenom objet bez nějakých vyšších ambicí. Naopak. Ale pokaždé hodně záleží na tom, jakou má cyklista roli v týmu, za který jede. Kreuziger obléká už pátou sezónu dres italského Liquigasu, je tedy spolujezdcem Ivana Bassa, vítěze letošního Gira. Kdo z nich tedy bude na Tour kapitánem?

„To uvidíme po těch pár etapách. Beru to tak, že jsme na stejné rovině,“ prohlásil Roman Kreuziger. Ale možná je se svým názorem v menšině. Ivan Basso pro italský tisk prohlásil, že doufá, že Kreuziger bude jeho silnou oporou, podobně jako na Giru Nibali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Startuje 97. ročník Tour de France - uspěje Roman Kreuziger?

Francouzský deník L'Équipe píše, že Kreuziger bude mít letos méně volnosti, protože má v týmu právě Bassa. A ze stáje se mimo záznam ozývají hlasy, že Basso je jasnou jedničkou. Že by tedy Roman Kreuziger bojoval hlavně o bílý dres pro nejlepšího mladíka do 25let?

„Pokud bych chtěl získat bílý dres, tak bych asi musel vyhrát Tour. Uvidíme jak pojede Andy, Gesink a tito lidé,“ zmínil Roman Kreuziger mladšího z bratrů Schlecků a soupeře z týmu Rabobank. Celkově by chtěl Kreuziger skončit v první desítce, tedy minimálně uhájit loňské pozice. Možná by mohl být vidět v některé z horských etap. A co třeba v dnešním prologu?

Ačkoliv má trať ještě celkem nevyčnívající délku necelých devíti kilometrů, Roman Kreuziger říká: „Prolog většinou bývá do pěti kilometrů. Tohle mi přijde, že je spíš časovka. Určitě se počítá s tím, že chytnu nějakou ztrátu, ale budou to časovkářští specialisté. My co pojedeme na celkové pořadí, tak potřebuji, abych tam byl v jejich okolí. Takže uvidíme.“ A to někdy po půl osmé večer.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme