Statistika jako zbraň v přípravě volejbalistů na MS

Čeští volejbalisté se v Itálii připravují na svůj první zápas na mistrovství světa. Ten je čeká už zítra, kdy se od 17 hodin utkají s Francií. Den před zápasem tak vedle tréninkových povinností podrobně studují i hru soupeře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistik národního týmu volejbalistů Petr Sezemský

Statistik národního týmu volejbalistů Petr Sezemský | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

Trenér Jan Svoboda s pomocí videa popisuje hráčům herní činnosti Francie. O každém hráči, herních činnostech týmu, i o tom, jak řeší situace v jednotlivých fázích zápasu, má k dispozici podrobnou statistiku.

O tu se stará u národního týmu Petr Sezemský, který nejen před utkáním, ale i přímo v jeho průběhu dodává trenérům na lavičku přesné informace například o tom, kolikkrát který hráč soupeře útočil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Statistika jako zbraň v přípravě volejbalistů na MS

„Nejen kolikrát útočil, ale i jak a kterým směrem útočil. Samozřejmě, i jaká tomu předcházela útočná kombinace," upřesňuje Petr Sezemský.

V běžném životě programátor, a také výkonný volejbalista, se na světový šampionát připravoval několik měsíců, aby mohl realizačnímu týmu nabídnout ty nejpřesnější informace.

Bez počítače ani ránu

„Příprava začíná už měsíc dva před mistrovstvím, kdy jsou statistici všech týmů v kontaktu a vyměňují si videa a další informace. Z nich je třeba 'vycucat' ty nejdůležitější, které jsou potřeba pro přípravu týmu," popisuje Sezemský.

„Když už jsme na mistrovství, tak to je náročná práce, protože musím být přítomen v hale na všech utkáních, kde se natáčí videa, a já si zapisuji statistiky do počítače. Po příjezdu na hotel pak videa zpracovávám, ukazuji je trenérovi a on si vybírá situace, které chce vidět. Z nich pak udělám sestřih, který prezentujeme hráčům při poradě," dává nahlédnout do zákulisí přípravy.

Počítač tak Petr Sezemský vypíná jen při startu letadla nebo při spánku, jinak je stále ponořen do čísel, obrázků a křivek. Samozřejmě, že statistika je známa i z jiných sportů, ale nikde není tak propracovaná jako právě ve volejbale.

Jako v americkém fotbale

„Volejbal je v tomto ohledu nejnáročnější, protože rozehra je velmi rychlá. Míč létá od hráče k hráči velice rychle a zapsat to všechno do počítače není jednoduché. Ze zkušenosti vím, že statistika ve volejbale je nejvíc propracovaná, stejně jako systém propojení videa a počítače. Další sport, který je na tom podobně jako volejbal, je americký fotbal," udivuje přirovnáním Petr Sezemský.

Ten má ve svém počítači připraveno několik gigabitů informací nejen o Francii, ale i o dalších soupeřích Čechů ve skupině, tedy Číně a Bulharsku. Měl by tak přispět k postupu národního týmu do dalších bojů na mistrovství světa.

Martin Hlucháň, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme