Elitní závod cyklokrosového MS ovládl nizozemský mladík, Boroš dojel třináctý

Kategorii Elite na MS cyklokrosařů v Táboře vyhrál nejmladší závodník startovního pole. Syn slavného otce Mathieu van der Poel si od druhého kola jihočeské trati udržoval náskok a necelé dva týdny po svých dvacátých narozeninách slaví titul mistra světa. Čech Michael Boroš dojel 13.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závod jezdců do 23 let ovládli Belgičané

Závod jezdců do 23 let ovládli Belgičané | Zdroj: ČTK

Za neúčasti loňského mistra světa Zdeňka Štybara mezi nejlepšími usadili Belgičané a Nizozemci. Velmi aktivní byl Mathieu van der Poela. Čerstvě dvacetiletý Nizozemec, který věkem patří o kategorii níž, si vyjel mírný náskok. Pronásledoval ho Belgičan Powels s dalším Nizozemcem van der Haarem.

Syn mistra světa z roku 1996 Ardiho van der Poela si do cíle téměř sedmdesátiminutového závodu dojel s náskokem 13 sekund před Belgičanem van Aertem, který se vzpamatoval ze 3 pádů v prvním kole a vybojoval stříbro. Třetí byl další Nizozemec Lars van der Haar.

Ani v nejsilnější kategorii se Čechům nedařilo. Martin Bína byl diskvalifikován v prvním kole za výměnu kola ve špatném depu. V první desítce se dlouho držel Michael Boroš, v posledním kole ale ztratil a skončil 13.

Jezdcům do 23 let vládli Belgičané, Skála dojel sedmý

Slunečné počasí druhého dne mistrovství povzbudilo v úvodu závodu jezdců do 23 let domácího Jakuba Skálu, který se ujal vedení, po komplikacích v závěru prvního kola ale vypadl z elitní desítky. Velkou ztrátu nabral kvůli dlouhé cestě do depa i Adam Ťoupalík.

Mezi nejlepšími se tak z Čechů držel pouze Vojtěch Nipl, ten ale začal ztrácet a na začátku třetího okruhu odpadl. Na špici si mezitím začala tvořit náskok tvořená Francouzem Venturinim, Nizozemcem Godriem a Belgičany Vanthourenhoutem a Sweeckem.

Na stále více kluzké trati se na čele osamostatnil největší favorit závodu, Belgičan Michael Vanthourenhout, který po 50 minutách získal zlatou medaili, belgický triumf podtrhl druhý Laurens Sweeck se ztrátou 10 sekund. Třetí dojel Nizozemec Godrie.

O nejlepším českém závodníkovi v cíli se rozhodovalo až v posledním kole. Jakub Skála v něm předjel Vojtěch Nipla a s minutovou ztrátou zakončil svůj závod jako sedmý. Nipl skončil 11.

Ve dvě hodiny odpoledne uzavře závodní program mistrovství souboj jezdců kategorie Elite, ve kterém bude chybět obhájce titulu Zdeněk Štybar a dá se očekávat velký belgicko-nizozemský souboj.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:

Muži elite: 1. Van der Poel (Niz.) 1:09:12, 2. Van Aert (Belg.) -15, 3. Van der Haar (Niz.) -17, 4. Pauwels -1:06, 5. Vantornout -1:12, 6. Meeusen -1:17, 7. Vermeersch (všichni Belg.) -2:26, 8. Meisen -2:37, 9. Walsleben (oba Něm.) -2:43, 10. Fontana (It.) -2:54, ...13. Boroš -3:19, 18. Paprstka -3:38, 24. Petruš -4:41, 29. Lasák -5:05, 39. Šimůnek -2 kola, Bína (všichni ČR) diskvalifikován.

Muži do 23 let: 1. Vanthourenhout 49:55, 2. Sweeck (oba Belg.) -10, 3. Godrie (Niz.) -14, 4. Venturini (Fr.) -24, 5. Nieuwenhuis (Niz.) -31, 6. Aerts (Belg.) -45, 7. Skála -1:06, ...11. Nipl -1:36, 22. Ťoupalík -2:38, 35. Schubert -5:04, 37. Vrána (všichni ČR) -5:32.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme