Štybarova sezóna ze snu

Triumf. Vítězství doma, na trati, kterou pomáhal vymýšlet. Absolutní nadvláda. To všechno se povedlo za hodinu a necelých devět minut Zdeňku Štybarovi. Celkový vítěz Světového poháru přežil tlak související s očekáváními. A ta vrchovatě naplnil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Štybar v čele MS v cyklokrosu 2010.

Zdeněk Štybar v čele MS v cyklokrosu 2010. | Foto: Tomáš Adamec

Diváci hnali Zdeňka Štybara do posledního okruhu. Rozhodčí u zvonu, který poslední rundu ohlašoval, do něj musel mlátit, seč to šlo, aby vůbec měla jeho práce požadovaný efekt a v té kulise nezanikla.  

To už ale bylo jasné, že pokud se nestane něco opravdu ošklivého, Štybar vyhraje. Jeho nejbližší pronásledovatel Klaas Vantournout totiž ztrácel 20 sekund. Marně ho po chvilce Zdeněk Štybar vyhlížel za sebou, když se blížil rovinkou do cíle.    

Zdeněk Štybar triumfoval s obrovskou převahou. V čele jezdil od třetího z devíti kol, na které byl závod vypsán. Ale právě v úvodu své příznivce dost lekal průjezdem za desátou figurou. Že by taktika? Kdeže …  

Přehrát

00:00 / 00:00

Štybarův triumf

„Já jsem píchnul, takže jsem musel hnedka měnit kolo a bylo pěkný kus do depa ale nedal jsem to na sobě znát  a jel jsem rozvážně.“  

Pak ale vyměnil bicykl a na trati, kterou svými nápady pomáhal i projektovat, si soupeře skutečně povodil. Naplnily se tak prognózy, které ho ale před startem dostávaly pod ohromný tlak. Dlouhodobý, nutno podotknout.

„Od začátku sezóny. Už loni po Hoogerheide už tady byl hrozný tlak. Každý se mě ptal jenom na mistrovství světa, ale ustál jsem to a prokázal jsem, že jsem silný psychicky,“ říkal za cílem Zdeněk Štybar.

Jen ho mrzelo, že si nemůže triumf užít více s českými fanoušky, ale hned den po něm se vrací zpátky do svého druhého domova, do Belgie. Na druhou stranu, až se vrátí po sezóně do Čech, mohou být oslavy několikadenní. Kromě titulu českého šampióna a celkového vítěze Světového poháru se stal poprvé v kariéře mistrem světa v elitní kategorii.  

„To je v podstatě sezóna ze snu,“ nemohl být Zdeněk Štybar už ani stručnější, ani přesnější.

Tomáš Kohout, Pavel Vácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme