Světová antidopingová agentura bude mít větší moc, rozhodl Mezinárodní olympijský výbor

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl o tom, že posílí roli Světové antidopingové agentury (WADA), která bude mít větší kompetence při dohledu na dodržování antidopingových pravidel. WADA bude dozor provádět prostřednictvím nově vzniklé nezávislé organizace. Tresty nad případnými dopingovými provinilci pak bude vynášet Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doping (ilustrační foto)

Doping (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Představitelé MOV o změnách kompetencí WADA rozhodli na sobotním summitu olympijského hnutí ve švýcarském Lausanne.

O změně strategie v boji proti dopingu se hovořilo již několik měsíců poté, co před letošními olympijskými hrami v Riu vypukl skandál, který se týkal státem řízeného dopingového programu v Rusku.

Zatímco WADA doporučovala vyloučit Rusko z účasti na hrách, MOV rozhodl jinak s tím, že účast jednotlivých ruských sportovců nechal na jednotlivých sportovních federacích.

Kvůli této kauze mezi oběma organizacemi vznikl spor, a dokonce se spekulovalo o tom, že dojde ke zrušení WADA.

K tomu nakonec nejenže nedojde, ale naopak bude WADA posílena. Nově totiž bude Světová antidopingová agentura dozorovat nad národními antidopingovými agenturami, přičemž doposud měla roli spíše regulační v tom smyslu, že zveřejnovala seznam zakázaných látek.

Změny se dotknou i vynášení trestů nad sportovci, kteří poruší antidopingové regule. O trestech bude nyní rozhodovat Mezinárodní sportovní arbitráž, a nikoliv sportovní federace, což odpovídá tomu, co v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu řekl expert na sportovní právo Jan Šťovíček.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme