Světový šampionát veslařů v Amsterdamu hodně ovlivňuje vítr a různé proudy

Nejlepší veslaři bojují o víkendu na mistrovství světa o medaile. Amsterdamský kanál Bosbaan je sice v krásném prostředí, má ale dvě nevýhody. Často fouká boční vítr a navíc jsou v drahách občas různé proudy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Synek s Novozélanďanem Mahé Drysdalem

Ondřej Synek s Novozélanďanem Mahé Drysdalem | Foto: Jiří Hošek

„Myslím si, že se o počasí v Amsterdamu bude ještě dlouho mluvit,“ říkal po pátečním finále Miroslav Vraštil z dvojky bez kormidelníka lehkých vah, která si dojela pro zatím nejlepší český výsledek na šampionátu - čtvrté místo.

V páté dráze se ale museli Vraštil s Kopáčem prát nejen se soupeři. A odlišných podmínek si všimli i další.

„Abych se přiznal tak jsem tady na tu dráhu už slyšel hodně prognóz. Že když fouká, tak jede jedna dráha po proudu a druhá proti, a že se tady vítr točí. Ale skutečně na tom něco je,“ popisuje trenér Ondřeje Synka Milan Doleček starší a měl na mysli hlavně krajní dráhu číslo šest.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakmile někdo trochu zaváhá, tak se mu to vymstí, říká o povětrnostních podmínkách trenér Milan Doleček starší

V té jela neúspěšné páteční semifinále i olympijská vítězka skifařka Mirka Knapková a skončila hodně vzadu na posledním místě. Po závodě cítila beznaděj.

„Nechápu, jak jsem mohla dojet tak strašně pozadu. Ale i v ostatních závodech, které tady sleduju, takhle dojíždí. Mezi prvními přijedou na první, druhé a třetí dráze, pak je díra a dojede pátá a šestá dráha. Je to škoda. Celý rok trénujete a pak se závodní na ne úplně regulérní trati.“

Mirka Knapková ale nesváděla špatný výsledek jen na dráhu, i když ta určitě sehrála svoji roli. Své si o vyrovnanosti drah myslel i trenér elitní skifařky Tomáš Kacovský.

Dobře vypadá Hacker a podcenit nesmím Drysdala, upozorňuje skifař Synek

Číst článek

„Já tomu nerozumím. Dva dny předtím zastavili závod, protože na jedné straně tekl proud po a na druhé proti dráze. Nevím, co se tady děje. Ve dvojkách nevydrželi Australani s ostatními ani 300 metrů v té šesté dráze,“ připomněl Kacovský i finále dvojky bez kormidelníka lehkých vah.

Výhodnou dráhu by měl mít pro zítřejší souboj o medaile skifař Ondřej Synek, který je zatím na mistrovství světa suverénní. A to je důležité - jak potvrzuje jeho trenér Milan Doleček starší - nejen pro psychiku závodníka.

„Ti, kteří nejsou schopni dostat se do další jízdy z prvního nebo druhého místa, už na to doplácí. Třeba pro Ondru, který svoje jízdy vyhraje, to je jedno. Ale jakmile někdo trochu zaváhá, tak se mu to vymstí. A to se stalo Mirce. Zaváhala ve čtvrtfinále a v semifinále dostala šestou dráhu a nedokázala si s tím poradit,“ uzavírá Milan Doleček starší.

Mirko Vasić, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme