Taková nabídka se neodmítá, říká nový trenér českých basketbalistek Ivan Beneš

Česká ženská basketbalová reprezentace má nového trenéra. Lubor Blažek, který je podepsaný pod stříbrné medaile z domácího mistrovství světa z roku 2010, se rozhodl na lavičce nepokračovat. Jeho nástupcem byl dnes jmenován jeho dlouholetý asistent Ivan Beneš. Blažek se tak přesunul do role sportovního ředitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asistent trenéra ženské basketbalové reprezentace Ivan Beneš

Asistent trenéra ženské basketbalové reprezentace Ivan Beneš | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„První věcí bylo umístění na ME, s jedenáctým místem jsem spokojený nebyl. Takže jsem měl zodpovědnost za přípravu a za umístění i za nepostup na olympijské hry. Navíc nová koncepce přípravy a omlazování družstva potřebuje trenéra s během na delší trať,“ vysvětluje důvody své rezignace na post hlavního kouče jedenašedesátiletý Lubor Blažek.

Jeho nástupce Ivan Beneš ho sice přesvědčoval, aby ještě jeden kvalifikační cyklus vydržel, ale to se mu nepovedlo. Dlouho se pak nerozmýšlel a nabídku ČBF na uvolněné místo sám přijal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jdu s kůží na trh, ale taková nabídka se neodmítá, říká nový trenér ženské basketbalové reprezentace Ivan Beneš

„To se neodmítá. Trénování mě baví, ale je mi jasné, že jdu s kůží na trh. Bude to těžké, je to obrovská zodpovědnost,“ říká 55letý bývalý ligový basketbalista, který s Blažkem jako trenér spolupracoval 14 let a podílel se tak na stříbrné medaili z domácího světového šampionátu v roce 2010 nebo 4. místě z ME o rok později, navíc čtyřikrát vedl i ženské univerziádní výběry.

Teď ho ovšem čeká nelehký úkol. Omladit kádr procházející generační obměnou.

„Z mistrovství světa tam po pěti letech nezůstal skoro nikdo. Musíme doplnit družstvo o nové hráčky, které se osvědčí v konkurenčním prostředí. Basketbal se šíleným způsobem zrychlil. Takže kdo to zvládne, tak má šanci.“

Beneš spolu s nyní už sportovním ředitelem Blažkem mají na startu nového dvouletého cyklu na starosti také dlouhodobou koncepci ženské reprezentace.

 

U národního týmu žen končí na vlastní žádost trenér Lubor Blažek. Trenérské žezlo přebírá Ivan Beneš.

Posted by Česká basketbalová federace (ČBF) on 5. říjen 2015

A díky tomu, že nadcházející mistrovství Evropy 2017 bude hostit ČR a jako pořadatel má účast jistou, se mohou vyloženě zaměřovat na budoucnost a hledat nové reprezentační opory třeba i z nynější zlaté reprezentace do 16 let, ale ne za každou cenu.

Dobře totiž ví, že náročný český fanoušek bude jeho novou trenérskou roli hodnotit hlavně podle úspěchu na domácím šampionátu za dva roky.

Jakub Kanta, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme