Talent mezi motocyklisty: Patnáctiletý Filip Salač sní o mistrovství světa

V necelých třech letech Filip Salač ze Všejan na Mladoboleslavsku poprvé usedl na motocykl. Dnes je mu patnáct, chodí do deváté třídy základní školy a o své sportovní budoucnosti má jasno – chtěl by si brzy zajistit místo v prestižním seriálu mistrovství světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Salač

Filip Salač | Foto: Archiv Michala Salače

„Kdybych letos vyhrál Red Bull MotoGP Rookies Cup, tak automaticky postupuju do ostrého mistrovství světa a Red Bull by mi to zaplatil. Bylo by super, že bych to měl zadarmo,“ zasnil se 15letý Filip Salač.

Za jeho přáním stojí celá rodina. Hlavní osobností je tatínek a trenér Michal. „Věkově už můžeme počítat s tím, že příští rok by mohl startovat. Byl by tam nejmladší a bylo by to strašně těžké. Mohlo by to vyjít, ale byla by to shoda náhod.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Filip Salač se začíná prosazovat v Rookies Cupu, chce i do MS

Vedle dobrých výsledků záleží také na podpoře týmu, autoklubu a financích. Filipa k naplnění jeho velkého snu nečeká snadná cesta. Je to o tvrdé dřině a stranou nesmí zůstat ani vzdělání.

„Teď se připravuje hlavně fyzicky. Problém je, že musí makat i ve škole, tohle je jeho zlomová sezona. Končí základní školu a bude se hlásit dál. O to je to náročnější,“ říká Michal Salač.

Syn Filip velkou část roku tráví ve Španělsku, kde se učí od těch nejlepších. Jezdí také prestižní juniorský seriál, kde vloni potvrdil, že v něm roste velký talent.

„Nejvíc jsem si cenil dvou pátých míst v Aragónu ve Španělsku. Měl jsem z toho hodně zkušeností, protože jsem jel poprvé v životě s nejlepší pětkou,“ vzpomíná na nejlepší umístění v Rookies Cupu.

Doprovází ho celá rodina

V březnu pro patnáctiletého závodníka začíná nová sezóna. První testy absolvuje znovu ve Španělsku. Aby toho neměl málo, přibyl mu do kalendáře ještě jeden seriál.

„Znovu pojedu Rookies Cup, tam bych se chtěl konečně postavit na vysněné pódium. S novým českým týmem pojedu MS juniorů. Tam jezdí okolo 40 jezdců, i ty z mistrovství světa,“ plánuje.

Pro Filipa se doma stoprocentně obětují. V patnácti letech má doma ještě tři mladší sourozence, dva bratry a sestřičku.

„Jezdíme celá rodina. Vidíme, že už to není žádné bavení. Už vidíme potenciál a talent. Vsázíme, že by se mohl dostat během dvou let do Moto3 a pak už je to na něm a lidech okolo“ dodal Michal Salač, který by se pak rád věnoval výchově dalších mladých jezdců.

Filip Salač | Foto: Archiv Michala Salače

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme