Tátu bych Velkou pardubickou vyhrát nenechal, říká Josef Váňa mladší

Dvojnásobný vítěz nejprestižnějšího italského dostihu Josef Váňa mladší věří, že může uspět i ve Velké pardubické. Při své osmé účasti by rád vylepšil svůj dosud nejlepší výsledek, kterým je páté místo. A slavné jméno ho prý v závodě svazovat nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

121. Velká pardubická, vítěz Josef Váňa

121. Velká pardubická, vítěz Josef Váňa | Foto: Filip Jandourek

„Já si jedu svůj závod. Jestli jsem nebo nejsem Váňa, to je úplně jedno. Důležité je, že mám dobrého koně,“ těší Josefa Váňu mladšího.

Třiadvacetiletý žokej bude v nedělní Velké pardubické bojovat proti jedenadvaceti soupeřům včetně Tiumena s Váňou seniorem.

„Bylo by to hezký porazit tátu. Ale nejhezčí by bylo, kdybychom doběhli do cíle na prvním a druhém místě. V jakém pořadí, to už by bylo úplně jedno,“ říká nadějný český žokej.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tátu bych vyhrát nenechal, říká před startem Velké pardubické Josef Váňa mladší

Druhým dechem ale dodává, že by v cílové rovince svého otce před sebe bez boje nepustil.

„To ne, kdybych měl šanci vyhrát, mohlo by to být naposled. Takže bych ho asi nenechal,“ pokračuje Josef Váňa mladší.

Velkým povzbuzením je pro něj i nedávný úspěch z italského Merana, kde v sedle sedmiletého valacha Alpha Two obhájil titul v tamním Gran Premiu.

„To je super, je to krásná, nová krev do žil. Nakopne mě to a dodá spoustu energie do příštích startů a náročných dní, které nás teď budou čekat.“

A když přemýšlí talentovaný žokej nad italským vrcholem překážkové sezony, napadá ho i srovnání s Velkou pardubickou.

Gran Premio je italská Velká pardubická

„Je to prostě úžasný projet cílem a být první. Lidi řvou a ona je to taková Velká pardubická v Itálii. Takže jsem v podstatě dvakrát vyhrál Velkou pardubickou v Itálii,“ směje se Josef Váňa mladší, který v neděli nasedne na hnědáka Sorose.

Ten je odborníky považován na jednoho z tajných tipů pro 124. Velkou pardubickou, ale sám žokej ví, že už v minulosti jel na kvalitních koních.

„Já musím říct, že jsem většinou jezdil dobrý koně. Ať to byl Decent Fellow nebo Juventus, fakt to byli bombarďáci koně, kteří byli asi i lepší než Soros. Byli zkušenější, ale zase Soros by mohl být lepší tou třídou, kterou má. Na druhou stranu Velkou pardubickou půjde poprvé a to je také otazníček,“ dodává Josef Váňa mladší.

Jak se mladšímu z rodu Váňů bude ve Velké pardubické dařit a jestli porazí svého otce, můžete sledovat na našem streamu v přímém přenosu. Podrobnosti najdete ZDE.

Vojtěch Bureš, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme