TdF jedou v africkém týmu dva Eritrejci, u trati jim fandí krajané

Cyklistická Tour de France je mezinárodní záležitostí. Nejen tím, že letos projíždí třemi zeměmi, ale i pestrým národnostním složením pelotonu. Před několika lety poprvé dokončili Tour de France dva Japonci, loni premiérově Číňan, letos poprvé Eritrejci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eritrejec Daniel Teklehaimanot

Eritrejec Daniel Teklehaimanot | Zdroj: Reuters

Na Tour de France jsou samozřejmě za exoty, ale počítali s tím a absolutně jim to nevadí. Danielu Teklehaimanotovi se dokonce dostalo té cti, že byl vůbec prvním cyklistou, který se letos vydal na start časovky v Utrechtu a celou Tour vlastně zahájil.

„Byl jsem opravdu moc šťastný, že jsem jel jako první. Nečekal jsem, že to bude až takové. Ale když jsem odstartoval, bylo to skvělé. I díky tomu, že Holanďani fandili opravdu každému, to pro mě byl velký den,“ svěřil se Daniel Teklehaimanot, starší ze dvou Eritrejců, kteří jedou letošní Tour de France.

Přehrát

00:00 / 00:00

S eritrejským účastníkem Tour de France a jeho fanoušky mluvil po dojezdu třetí etapy reportér ČRo Tomáš Kohout

Merhawi Kudus je dokonce nejmladším jezdcem tohoto ročníku, takže země u Rudého moře má hned dvě kuriózní prvenství.

Okolo trati fandí Eritrejcům i skupinka afrických fanoušků, mezi nimi pár Teshalino a Loana. „Jsme hrdí také na další africké cyklisty. A to, že je tu tým z Afriky, je také velký úspěch. Cyklistika je v Eritreji hodně populární a všichni jsou šťastní a hrdí, kam až se to dostalo,“ říká Loana.

I když jsou její krajané v týmu, který asi na Tour zářit nebude, stačí k nadšení i sama historická účast. Ale když se naskytne šance, chce se Daniel Teklehaimanot ukázat.

„V prvních týdnech budu hlavně pomáhat kamarádům z týmu ve spurtech. Pak když přijdou horské etapy, budu mít příležitost se trochu ukázat a zkusit i nějaký únik. Zkusím ze sebe dostat to nejlepší,“ plánuje závodník týmu MTN-Qhubeka, jehož dres připomíná odění hokejového rozhodčího.

Eritrejší fanoušci Teshalino a Loana | Foto: Tomáš Kohout

Po hromadném pádu na Tour nebylo dost lékařů, peloton musel zastavit

Číst článek

„Vlastně je to úspěch i jiných cyklistů, kteří jim otevřeli cestu. A teď vidíme je. A doufám, že Merhawi Nathnael a Daniel budou vzory pro víc eritrejských kluků,“ věří fanoušek Teshalino. „A jednou vyhrají Tour!“ sní Loana.

Sama fanynka sice žije poblíž Amsterdamu, ale je dost dobře možné, že účast dvou Eritrejců v pelotonu Tour de France dělá radost i jejím krajanům, kteří doma žijí pod autoritářskou vládou prezidenta Isaiase Afwerkiho v jedné z nejtvrdších totalit světa.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme