Tělocvik je třetí nejméně oblíbený předmět, zjistil výzkum ČOV

České děti na západě Čech patří k těm nejméně sportovním. Vyplývá to z údajů získaných při letošním ročníku Sazka Olympijského víceboje, do kterého se zapojily tuzemské základní školy. Nejhůře jsou na tom podle studie Českého olympijského výboru děti z menších měst než z těch větších, jako je Praha nebo Liberec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelka tělocviku, paní Livia, má při boji s obezitou dětí významnou úlohu

Učitelka tělocviku, paní Livia, má při boji s obezitou dětí významnou úlohu | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

„Úzus je takový, že děti z menších vesnic mají blíže k pohybu a děti z měst mají spíš městský způsob života," říká Tomáš Perič z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, který test zpracovával, a dodává:

„Je ale otázka, jestli je to opravdu nějaký trend nebo spíš výsledek shody okolností, protože Sazka Olympijský víceboj probíhá letos prvním rokem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Získali jsme informaci, že tělocvik je třetí nejméně populární předmět. To je šokující zjištění,“ říká Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Podle této studie měl nejlepší výsledky Liberecký kraj, potom Zlínský a Praha. Naopak výrazně podprůměrný byl kraj Plzeňský a také Olomoucký nebo Karlovarský.

Děti plnily disciplíny jako postoj čápa, hluboký předklon, sprint, hod basketbalovým míčem, skok a podobně. A třeba právě v postoji čápa se ukázalo, že je někde i výrazný rozdíl mezi výsledky kluků a děvčat.

„Vyšlo nám, že děvčata jsou lepší ve výsledcích testu rovnováhy při takzvaném postoji čápa a při testu pružnosti nebo flexibility, kterým byl hluboký předklon,“ vysvětluje docent Tomáš Perič.

Ve zbytku disciplín byli lepší chlapci. Celkem pracoval Perič s výsledky více než 50 tisíc dětí ze základních škol ve věku od 6 do 15 let:

„Máme výsledky více než 100 tisíc dětí, které se alespoň nějakým způsobem, ve smyslu toho pohybového, zapojily do souboru. Vlastní výsledek je tvořen 54 404 dětmi,“ doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děti jsou na tom nejhůře se sporty v Plzeňském kraji, vyplývá to ze studie Českého olympijského výboru

Překvapujícím výsledkem studie bylo i zjištění, že tělocvik už dávno nepatří k nejoblíbenějším předmětům ve škole.

„Nechali jsme udělat výzkum a mysleli jsme si, že budeme mít silný argument, že tělocvik je nejpopulárnější předmět. Získali jsme ale informaci, že je to třetí nejméně populární předmět. To je šokující zjištění,“ potvrzuje Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

A příkladně ho doplňuje učitel tělocviku ze Základní školy Ohradní Milan Horák.

„V dnešní době je tendence taková, že se děti tělocviku spíše vyhýbají. Důvodem jsou hry na mobilech nebo příprava na další hodinu. Je to pro ně pohodlnější, nezpotí se a můžou si dodělat to, co nestihli předtím.“

To by ale spíše měly děti dělat doma, a ne kvůli tomu omezovat pohyb.

Martin Charvát, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme