Tiňkov: Odchodu z cyklistiky nelituji. Contadora uznávám, ale nemám ho rád

Cyklistická klasika Kolem Lombardie byla pro Olega Tiňkova posledním závodem v roli majitele týmu. Jeho stáj Tinkoff totiž s koncem letošní sezony končí. Kontroverzní Rus se během závodu v Itálii pro Cyclingnews rozpovídal mimo jiné o i tom, co si myslí o lídrovi stáje Albertu Contadorovi. Jeho slova se však cyklistické hvězdě asi líbit nebudou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský podnikatel Oleg Tiňkov končí v cyklistice

Ruský podnikatel Oleg Tiňkov končí v cyklistice | Zdroj: Reuters

Oleg Tiňkov přiznal, že ho rozhodnutí opustit světovou cyklistiku nemrzí. „Vůbec toho nelituji, abych byl upřímný. Věci, které se odehrály v uplynulých měsících, mě o mém rozhodnutí ještě více utvrdili,“ řekl ruský podnikatel v rozhovoru pro Cyclingnews.

Tiňkovovi se na současné cyklistice nelíbí řada věcí. Kritizuje například zredukování týmů nejvyšší kategorie WorldTour na 17 a radost mu neudělalo ani rozhodnutí ředitelství během Vuelty, kdy nebyli vyloučeni cyklisti, kteří dojeli do cíle jedné z etap dlouho po vypršení časového limitu.

„Lidé si myslí, že to nejsou důležité věci. Ale pro ilustraci toho rozhodnutí na Vueltě se na to podívejme tak, že kdyby k té diskvalifikaci došlo, měli bychom v závodě nadále pět jezdců, zatímco Chris Froome by zůstal v pelotonu sám. Možná bychom pak třeba vyhráli týmovou klasifikaci WorldTour, než abychom skončili druzí za Movistarem,“ uvedl Tiňkov.

Rus, jehož příjmy v současné době plynou především z bankovnictví, vlastní profesionální cyklistickou stáj od roku 2013. Od té doby do ní investoval desítky milionů euro.

„Pokud řeknete, že jsem vyhodil 50 milionů euro, tak to není pravda. Značka Tinkov je nyní v Evropě známá. Jednou se mi třeba stalo, že jsem nakupoval oblečení v Miláně, ukázal jsem kreditní kartu, na základě které mě poznali a dali mi slevu. Jestli ta podpora měla cenu 50 milionů euro? Bohužel ne. V mnoha oblastech to byla moje hračka, a proto to skončilo," líčí byznysman.

Vztahy se Saganem jsem měl dobré, s Contadorem ne

„Hodně lidí si myslí, že jsem měl se Saganem špatné vztahy. Kritizoval jsem ho ale pouze jednou, navíc jsem měl na to právo. Měli jsme problémy, ale vyříkali jsme si to. Mnohem horší byl můj vztah s Contadorem,“ přiznává Tiňkov.

„Vlastně s ním nemám žádný vztah. Respektuji ho jako jezdce, ale jako člověk se mi nikdy nelíbil. Nemám ho rád. A stejně to tak má i většina týmu, krom Španělů,“ neskrývá majitel končícího týmu Tinkoff.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme