Tour de France - vášeň cyklistů i po skončení profesionální kariéry

Peloton Tour de France čítá už jen 178 cyklistů. Ti dřou, závodí. Ale rozhodně nejsou jediní, kteří se kolem Tour pohybují a zažili ji sami na kole. Ať už teď působí jako majitelé týmů, sportovní ředitelé, novináři, nebo v jiných funkcích. Spočítat bývalé cyklisty by šlo jen těžko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stoupání na Col de Feuilla

Stoupání na Col de Feuilla | Foto: Markéta Navrátilová

Některé slavné jezdce minulosti fanoušci ani moc neznají, jiní jsou v obležení, kdykoliv si jich někdo všimne. Poněkud rozporuplně působí v těchto souvislostech Raymond Poulidor.

Tour jel čtrnáctkrát, třikrát skončil celkově druhý, ale ani jeden den nejel ve žlutém dresu. Teď je tváří hlavního sponzora, žlutou košili má na sobě každý den a mimo jiné se do úmoru podepisuje příznivcům v předstartovní vesničce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tour de France - vášeň cyklistů i po skončení profesionální kariéry

„Pak jedu na start, vyrážím před cyklisty. Ale máme v autě vysílačku a televizi. Pak si zastavíme na piknik. Ale na ten nemáme moc času, když jsou cyklisté rychlí. Ovšem je to tady parádní,“ uvedl k náplni své práce Raymond Poulidor.

Tomu se říká pracovní náplň! Ovšem pozor, Raymond Poulidor má na takovou “havaj“ ve svých 74 letech nárok. Ten až nebude na Tour, tak – „To je můj život. To jsou moje prázdniny. Kdybych tady nebyl, byl by to ošklivý červenec u mě doma.“

Dalším, kdo se nedokázal Tour vzdát je Erik Zabel. Němec, který šestkrát vybojoval zelený dres pro nejlepšího spurtéra.

„Jsem docela šťastný. Když jsem se rozhodl skončit, hledal jsem přesně takovou práci. Jsem rád, že tady můžu být jako poradce týmu. Pořád jsem u vrcholů sezóny, jakými jsou klasiky, nebo velké tour. Na Giru, na Tour. Pořád si užívám ta místa, kde jsem byl už předtím,“ prohlásil člen týmu HTC-Columbia Erik Zabel.

Slavný Němec navíc není v konvoji jenom pro zábavu. „Fandím nové generaci spurtérů, jako třeba Renshawovi a Cavendishovi. A doufám, že jim moje rady a zkušenosti pomůžou. Zbytek je jenom o tom být tady a užívat si.“

Je to ošklivé rýpnutí, ale jeho rad si Renshaw a Cavendish asi moc nevšímají. Zabel na rozdíl od nich platil za spurtéra-slušňáka. Zatímco Marka Renshawa včera rozhodčí vyhodili za hlavičkování Juliana Deana. To Eriku Zabelovi určitě nebylo lehko na duši. Ale která část dne je pro něj obvykle nejtěžší? „Čekání v cíli a držení palců Cavovi.“ Tedy vítězi třinácti etap na Tour, Marku Cavendishovi.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme