Trenér basketbalistek Blažek: Stoupáme na Mt. Everest

Na mistrovství světa basketbalistek včera skončily boje v základních skupinách a dnes mají účastnice první volný den. České hráčky se tak mohou v klidu připravovat na nadcházející osmifinálovou fázi.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České basketbalistky se radovaly z postupu z druhého místa

České basketbalistky se radovaly z postupu z druhého místa | Zdroj: ČTK

Tři zápasy - dvě výhry a jedna prohra. Taková je bilance českých hráček po skončení brněnské základní skupiny D. Statistika, ve které se jen těžce pátrá po tom, jak na tom před osmifinálovou skupinou, kterou absolvují i nadále v brněnské hala Vodova, české hráčky vlastně jsou.

Proti Argentinkám svěřenkyně trenéra Blažka předvedly nervózní výkon. Domácí prostředí v tomto smyslu zřejmě hrálo roli i proti ruským favoritkám, kterým ale obrovskou bojovností i střeleckou formou Horákové dokázaly Češky bodově šlapat na paty do posledních sekund. Proti Japonkám pak šlo už jen o vítězství vůle nad všudypřítomnou únavou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér basketbalistek Blažek: Stoupáme na Mt. Everest

„My jsme doufaly, že to bude první nebo druhé místo. Věděly jsme, že s Ruskem to bude těžký zápas a že když ho vyhrajeme, tím líp pro nás. Ale neřekla bych, že je něco špatně. Takhle jsme to čekaly," hodnotí vystoupení českých hráček v základní skupině D Edita Šujanová, která patřila k oporám především v posledním duelu s Japonkami.

V něm byly na českých hráčkách patrné už zmíněné velké známky únavy z náročného programu. Na volný dnešní den se tak hráčky už opravdu těšily.

Den klidu

„Už se na ně strašně moc těšíme, takže jsme si naplánovaly, že půjdeme do kina na Román pro muže," prozrazuje dnešní cíl českých hráček Illona Burgrová.

Únava ale nedolehla po třech zápasech ve třech dnech jen na hráčky. Také trenérský triumvirát Blažek - Petrovický - Beneš má co dospávat. Když děláme ze dne na den rozbory zápasů a stříháme videa, tak musím říct, že spánkový deficit je dost značný," říká asistent trenéra Ivan Beneš.

Deficity by se daly určitě hledat prozatím i v české hře. Podle hlavního trenéra Lubor Blažka je to nejen důsledkem fyzické, ale také psychické únavy jeho hráček. Psychická únava týmu je veliká, protože se musí vyrovnat se spoustou vlivů," nezapomíná Blažek ani na vliv médií a domácího prostředí na hráčky.


Výstup na Mount Everest

Těm se prozatím nedaří především střelecky, a podobná procenta úspěšnosti v této dovednosti, která prozatím nasbíraly, by v osmifinálových utkáních proti Koreji, Španělsku a Brazílii mohla být nakonec ranou do vlastního týlu. Trenér Blažek přesto odmítá vytvářet na své hráčky nějaký tlak a nabádá naopak ke klidu.

„V poslední době mi to přišlo, jako bychom nedávno měly problém přejít ulici a teď musíme stoupat na Mount Everest. Je potřeba dívat se na situaci reálně a myslím, že tomuto týmu nemáme co vytknout," říká trenér Blažek.

A jak dodává - „ Šampionát není výtah, musí se jít po schodech." Na tom druhém zápasovém schodu ze tří sice Česky trochu zavrávoraly, na třetím proti Japonkám se zase raději chytili zábradlí, přesto můžeme obrazně říct, že jejich cesta směrem vzhůru stále na šampionátu pokračuje. Další tři schody je čekají už od pondělí do středy.

Martin Hlucháň, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme