Trojka se přiblížila sedmimetrové hranici

Neobvyklé množství novinek doprovází letošní ročník basketbalové Mattoni NBL. Nový systém soutěže s účastí Nymburka ve Středoevropské lize je tou nejvýraznější. Mezi ty dílčí patří ale například posunutí hranice pro střelu za tři body o půl metru dozadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

basketbalový míč

basketbalový míč | Foto: stock exchange

Mezinárodní basketbalová federace FIBA rozhodla už v dubnu o tom, že tento ročník všech špičkových soutěží bude revoluční. A tak nastal čas přizpůsobování se. V halách, kde je doma Mattoni NBL, se začaly přemalovávat palubovky a hráči si osvojovat nové návyky.

"Třeba starší hráči jako je Marek Stuchlý říkal, že je ten půlmetr hodně cítit, ale v tréninku se střílí pořád, tak si myslím, že si všichni docela zvykli," říká někdejší reprezentační kouč Zdeněk Hummel, jak reagovali jeho svěřenci na novou vzdálenost perimetru. A čísla mu dávají za pravdu.

Když se člověk probere loňskými a letošními statistikami Prostějova, Pardubic a Děčína, tedy týmů, které jsou složením kádrů v podstatě stejné jako před rokem, dojde ke zjištění, že se téměř nic nezměnilo. Děčín a Pardubice se + - dvě procenta pohybují na loňských hodnotách a Prostějov se v této sezóně dokonce o čtyři a půl procenta zlepšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trojka se přiblížila sedmimetrové hranici

"To je jenom o tréninku. Ať se to klidně posune ještě dál, základ je trénink. Když t má někdo v ruce, tak to začne padat. Neříkám, že přímo mě, ale střelcům to určitě nevadí," souhlasí s novinkou opavský rozehrávač Michal Čarnecký, kterého doplňuje talentovaný křídelník Lukáš Palyza, o jehož služby byl v létě zájem i na Apeninském poloostrově.

Nezáleží na síle, ale na technice střelby

"Je pravda, že když se trojka zničehonic posune o půl metru, tak si to musíte natrénovat. Musíte na tréninku odstřílet hodně střel, aby vám to tam padalo. Nejde si myslet, že udělám pouze půlrok dozadu a bude mi to tam padat. Tak to určitě není. Ale pokud je ta střelba klidná, má hráč srovnané nohy a všechny důležité technické věci, tak nemá problém proměňovat."

Aktuálně je tedy vzdálenost pro pokus za tři body na šesti metrech a pětasedmdesáti centimetrech od koše. Laikovi by se mohlo zdát, že tento půlmetrový posun vzad bude pro hráče znamenat více času v posilovnách na získání větší síly.

Jenže tak to není. "Střelba není o síle, ale o technice. Záleží na správné práci ruky a pak ani nezáleží jestli jde o trestné hody, nebo delší vzdálenost," vysvětluje Zdeněk Hummel, jehož současný trenérský kolega a zároveň bývalý reprezentant David Klapetek vidí ve změně vzdálenosti pro tříbodové hody ještě další přínos. A to i navzdory velmi podobným číslům v procentuální úspěšnosti střelby.

"Je dobře, že se vzdálenost posunula, protože se změnil i styl hry. Hlavně je tříbodová střelba velkou zbraní, navíc se otevřel prostor pod košem, je to dramatičtější a kondičně náročnější, ale byl to dobrý tah. Takových změn by mohlo být více."

Radim Sajbot, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme