Týmy v americké NFL povinně zkouší trenéry z menšin. O zavedení 'Rooneyho pravidla' uvažují i v Anglii

Rasová diskriminace - to je ve sportovním světě ve Spojených státech velké téma. Tamní liga amerického fotbalu NFL chtěla dát rovnější šance trenérům z etnických menšin a vyřešila to takzvaným Rooneyho pravidlem. Jeho efekty teď potvrdila univerzitní studie a inspirovat by se mohly i další sporty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Hughton, trenér Brightonu

Chris Hughton, trenér Brightonu | Zdroj: Reuters

„Každý tým, který hledá nového hlavního trenéra, musí do výběrového řízení zařadit alespoň jednoho kandidáta z etnických menšin. Pohovor s ním musí být transparentní a podrobný,“ vysvětluje autor pravidla Dan Rooney, vlastník Pittsburghu Steelers a bývalý velvyslanec Spojených států v Irsku.

Po 14 letech od zavedení jeho nařízení se podle studie Severozápadní univerzity v Chicagu šance kandidáta jiného než bělocha stát se hlavním trenérem v NFL zvýšila o 20 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budou muset týmy v Premier League povinně zkoušet jako trenéry zájemce z etnických menšin?

„Bylo tu opravdu málo trenéru z etnických menšin a cítili jsme, že to není správné. Nakonec se ukázalo, že se jejich angažování klubům vyplatí. Týmy pod vedením těchto trenérů vyhrály v průměru více zápasů, takže naše snaha byla úspěšná,“ řekl Rooney.

Pro NFL byla rasová diskriminace velkým problémem, který se teď má za vyřešený. Vance Joseph, který nedávno převzal Denver Broncos, je osmým trenérem menšinového původu v lize. O obdobě Roonyeho pravidla proto uvažují Angličané.

Procento trenérů „klasického" evropského fotbalu z etnických menšin je tam velmi malé. Jedním z nich je Chris Hughton.

Konec protestu. Hvězda NFL Kaepernick shání angažmá a slibuje: Budu znovu stát při hymně

Číst článek

„Věřím ve smysl toho pravidla. Je tu absolutní nepoměr - hraje tady mnoho černošských hráčů, ale jen málo z nich se pak stane trenéry. Jakékoli nařízení však musí být transparentní,“ říká trenér druholigového Brightonu.

Američané totiž zdůrazňují, že trenér menšinového původu nemá ve výběrovém řízení žádné výhody. V NFL se ale najdou i kluby, které ani po 14 letech s pravidlem nesouhlasí.

„Některé týmy mají všemožné výmluvy, že nemají čas na povinný pohovor, že nechtějí ztratit svého preferovaného kandidáta,“ je si vědom autor Rooneyho pravidla, 84letý Dan Rooney.

Petr Havlíček, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme