Účast na olympiádě by skateboardisty mohla přesunout do vyhřívaných hal, ale taky do bulváru

Tradiční olympijské sporty jako atletika, plavání, jezdectví a vedle nich skateboarding. Je to trochu zvláštní představa, ale na hrách v Tokiu v roce 2020 se to může stát. Nápad japonských organizátorů už musí schválit jen Mezinárodní olympijský výbor. Pokud to udělá, může to změnit i české skateboardové prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skatepark, koleběžky si lze půjčit

Skatepark, koleběžky si lze půjčit | Foto: Jolana Nováková

Ze zhruba 100 metrů vzdáleného nádraží ve Vysočanech jsou slyšet brzdící vlaky, kolem dokola stromy, pod kterými se válejí odpadky, a navrch rušná silnice.

Takové jsou kulisy jednoho z pražských skateparků, kde vedle malých nadšenců trénují i členové širší světové špičky, kteří se skateboardingem procestovali skoro celou planetu, Maxim Habanec a Tomáš Vintr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nebudeme v zimě mrznout ve skateparcích, slibuje si Maxim Habanec od proniknutí skateboardingu na olympijské hry

Možná se všichni jednou díky olympijským hrám přesunou z takto nevábného prostředí úplně jinam.

„Moje představa je trochu naivní, ale už vidím, jak všude vyrostou kryté zateplené haly a nebudeme v zimě mrznout ve skateparcích,“ zasnil se Maxim Habanec.

„Nemáme tady absolutně žádné zázemí. Neříkám, že nemáme skateparky. Ale ty nejsou moc dobré, navíc jsou všechny venku a na periferiích měst, aby lidi neobtěžovaly. Tady funguje pořád představa, že skateboarding je sport feťáků,“ lituje Tomáš Vintr.

Vedle zlepšených podmínek si Vintr ovšem umí představit i mnohem méně příjemné dopady proniknutí na olympijské hry.

„Nikdo nás nesledoval. Nikdo nekoukal na to, co děláme, s kým se bavíme, jak žijeme. Každý si žil po svém. To by zmizelo. Je dost pravděpodobné, že skejťáci by byli často předmětem různých průšvihů,“ přiznává, že v jeho prostředí by nebyl problém naplnit obsah bulvárních plátků.

Dresy neoblečeme ani za nic, olympiáda dál rozděluje skateboardisty

Číst článek

Ono ale vůbec není jisté, že by se na olympijských hrách některý z českých skateboardistů objevil.

Podle informací Tomáše Vintra by totiž kvalifikací pro Tokio měla být americká profesionální série Street League, do které vás musí organizátoři pozvat. A teď v ní mimo jezdců z amerického kontinentu závodí jen jeden Francouz a jeden Australan.

„Jak mi jednou řekl jeden chytrý člověk. Žijeme v zemi, kde je deset milionů chudých lidí. Ostatní země, kde žije dvě stě milionů bohatých, mají před námi vždy přednost,“ upozorňuje, že cesta do vyhřívaných hal i bulvárních médií může být ještě dlouhá.

Jan Suchan, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme