Úspěch českých basketbalistek na MS už má také knižní podobu

České basketbalistky, které získaly na nedávném domácím mistrovství světa stříbrné medaile, si užívají titul vicemistryň. Jejich historický úspěch si bude česká veřejnost pamatovat ještě hodně dlouho, a to i díky tomu, že je zvěčněn v televizním a rozhlasovém archívu, v uložených novinových článcích, ale hlavně i v jedné knižní publikaci, která nese příznačný název Stříbro s chutí zlata.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Vítečková a Lubor Blažek na křtu knihy Stříbro s chutí zlata

Eva Vítečková a Lubor Blažek na křtu knihy Stříbro s chutí zlata | Zdroj: ČTK

Mistrovství světa žen přineslo plno skvělých zážitků, jak pro diváky, tak pro samotné aktérky a členy všech zúčastněných týmů. Pro český celek byla třešinkou na dortu účast ve finále, ve kterém se svěřenkyně trenéra Lubora Blažka střetly v současné době s asi neporazitelným výběrem Spojených států.

Zisk stříbrné medaile na domácí půdě je pro český basketbal a sport velikánským úspěchem. ‘Stříbro s chutí zlata‘ zachycuje nejzásadnější okamžiky, které jsou vyjádřeny písemnou a hlavně obrázkovou formou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úspěch českých basketbalistek na MS už má také knižní podobu

Trenér basketbalistek Lubor Blažek, při pohledu na knihu, vzpomíná na krásné okamžiky, které během mistrovství světa prožil. „Je to něco, co budu mít navěky. Budou to mít moje děti, bude se na to vzpomínat, událost to byla. Stříbrná medaile – zaprvé to nikdo nečekal, a zadruhé to od začátku byla taková jako sázka, přijít k tomu družstvu těsně před mistrovstvím světa, nebo dá se říct těsně oproti jiným. O tom se dalo jenom zdát. A jsem rád, že ty sny se splnily.“

Blažek se od konce šampionátu ‘nezastavil‘. Jako kouč vicemistryň světa měl a má hodně povinností, které už mu ale berou spoustu sil. Jak to tedy je, užívá si Lubor Blažek roli národního hrdiny?

„Abych řekl pravdu, tak je užívat a užívat. Myslím si, že neužívám, protože tohle prostředí je pro mě pořád prostředí, kde nejsem zvyklý se pohybovat. Ženský basket nikdy takovou popularitu neměl. A to, co teď zažíváme, je opravdu něco, na co člověk nebyl připravený,“ uvedl kouč českých basketbalistek.

Kniha Stříbro s chutí zlata zachycuje nejzásadnější okamžiky českého celku. Jan a Václav Mudrovi odvedli skvělou práci jako fotografové, a autoři - především z řad České televize v čele s Jakubem Bažantem - popsali celé dění šampionátu více než zajímavou formou.

Eva Vítečková, členka All star týmu na mistrovství, se také, stejně jako její trenér, při prohlížení publikace dojme. „Jsou tam strašně krásné fotky. Je super, že ten fantastický šampionát a úspěch je zdokumentován. A už nám to prostě nikdo nevezme. Docela mě mrzí, že už to prostě skončilo, protože to, co jsme prožívaly, už nikdy nezažijeme!“

Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme