Už 5 klubů v ČR hraje florbal na elektrickém vozíku

Ani těžce tělesně postižení nemusí zůstat bez aktivního pohybu a sportu. Možnost vyžití jim nabízí florbal na elektrických vozících. Sportovní vyžití v něm mohou nalézt i lidé s těžší formou postižení, žádná další újma při něm nehrozí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na elektrickém vozíku hraje florbal už 5 klubů v ČR

Na elektrickém vozíku hraje florbal už 5 klubů v ČR | Foto: Pavel Růžička

Kořeny tohoto sportovního odvětví sahají do poloviny sedmdesátých let. Začal se hrát v Nizozemsku. Dnes se rozrostl do víc než desítky zemí dvou kontinentů. Každoročně se hrají nejrůznější turnaje včetně evropského šampionátu a mistrovství světa. V České republice působí pět sportovních klubů.

Jiří Němeček dal tomuto sportu přednost před sledge hokejem. „Sledge hokej je dobrý sport, rád bych si ho zahrál, ale potřebujete obě ruce. Tenhle sport mohou hrát i lidi, kteří jsou na tom hodně špatně. I ti, kteří mají progresivní choroby,“ říká hráč, který je na vozíku od narození zřejmě v důsledku nehody v prenatálním období.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hendikepované florbalisty navštívil reportér Čro Pavel Petr

Hráčům florbal na elektrických vozících nabízí nejen radost ze hry. Postižené vrací do života. Zůstávají mezi lidmi.

„Nejsem skvělý hráč, v našem týmu jsou určitě lepší. Zůstávám u toho kvůli lidem, je tam něco, čemu říkám souručenství, a to je strašně důležité,“ neopomněl zdůraznit Jiří Němeček. Jinak hráč týmu New Cavaliers.

Naopak dres plzeňských Indiánů obléká Lukáš Kroupa. „Většina hráčů používá svůj osobní vozík i při hře. Je tam uzpůsobená rychlost a akcelerace,“ vysvětluje hendikepovaný florbalista.

Do utkání se zapojují dva typy hráčů: „Jeden typ má takzvanou T-hokejku, která je připevněna mezi stupačky, tím hráč ovládá míček. Pak tam jsou různé bezpečnostní prvky a pásky.“

Florbal na elektrických vozících hráče bolet nemůže. „Pravidla našeho florbalu jsou uzpůsobena tak, aby to byl bezpečný sport, veškerý kontakt je pískán,“ vysvětluje Lukáš Kroupa.

Hendikepovaní florbalisté se mohou utkat i se zdravými soupeři | Foto: Pavel Růžička

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme