Uzavírá se olympijská nominace. Sportovců jede do Ria méně, po dvaceti letech chybí kolektiv

Už za měsíc z nich můžou být olympijští vítězové, dnes by měli mít čeští sportovci jistý alespoň start v Riu. V Rudolfově galerii na Pražském hradě bude nominaci na letošní hry schvalovat Český olympijský výbor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská vesnice v Riu de Janeiru

Olympijská vesnice v Riu de Janeiru | Zdroj: Reuters

Býval to pořádný zástup, když se při slavnostním zahájení letních olympijských her dostalo na české sportovce. Třeba naposledy v Londýně jich startovalo 133. Ale letos v Riu to takový nával nebude, česká výprava by měla čítat kolem sto pěti sportovců, a bude tak velmi pravděpodobně nejútlejší od rozdělení Československa.

A je to hlavně kvůli tomu, že po dvaceti letech se na olympijské hry nekvalifikoval žádný český tým. Jako poslední drželi naději basketbalisté, ale porážka se Srbskem jim ji vzala.

„Já jsem se na tenhle turnaj strašně těšil. Ale musíme to brát i pozitivně. Kvalifikovali jsme se z minulého mistrovství Evropy na další a na něm bychom se měli pokusit poskládat ten nejkvalitnější tým, co máme,“ nezoufá si i přes dílčí neúspěch rozehrávač Tomáš Satoranský.

Ale je tu i veselý příběh, kdy na poslední chvíli na český seznam naopak několik jmen přibylo. Poprvé zažije olympijskou atmosféru beachvolejbalistka Barbora Hermannová, která uspěla se spoluhráčkou Markétou Slukovou.

„Už asi desetkrát jsme si zopakovaly, že opravdu jedeme do Ria. Pořád si to potvrzujeme a pořád tomu asi ještě nevěříme. Ale my opravdu do toho Ria jedeme,“ neskrývala nadšení Barbora Hermannová.

Dnešním schválením nominace plénem Českého olympijského výboru ale není všem dnům konec. Další sportovce bude možné na soupisku doplnit ještě týden.

Olympijský rok - banner do článku | Foto: Vladimír Staněk

Jan Suchan, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme