V Aténách ho diskvalifikovali kvůli lepidlu. Stolní tenista Karabec je teď na své šesté paralympiádě

Paralympiáda umí být krásná i krutá. Obě podoby už zažil havířovský stolní tenista Ivan Karabec. Narodil se s handicapem – nevyvinutou levou rukou. Přesto patří k nejlepším světovým hráčům. Stal se mistrem světa, ve své kariéře ovládl i evropský šampionát a z paralympiády 2000 v Sydney má zlato. O čtyři roky později na něj ale čekala velká křivda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Karabec se k paralympijským hrám v Aténách nerad vrací

Ivan Karabec se k paralympijským hrám v Aténách nerad vrací | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Ivan Karabec vykročil v Aténách za obhajobou. Skončil však už ve čtvrtfinále.

Nestalo se tak po porážce od některého ze soupeřů. Ze hry ho totiž vyřadili organizátoři. A to jen z těžko pochopitelného důvodu – kvůli neschválenému lepidlu pod potahem pálky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paralympijský stolní tenista Ivan Karabec si od roku 2004 dává na kritéria rakety pozor

„To bylo hodně drahý a těžký ponaučení, protože v Sydney jsem vyhrál a do Atén jsem jel obhajovat. Šance byla hodně velká. Bohužel mi neprošla raketa z důvodu, o kterém jsem nevěděl ani já, ani vedení. Už si na to dávám pozor,“ přiznává Karabec.

Po příletu do Ria proto ihned spěchal na kontrolu se svými raketami. Stačil se ovšem ještě vrátit do minulosti.

„Od roku 2003 se smí lepit jediným lepidlem. Začal jsem ho používat, ale to staré jsem měl zažrané ve dřevě. Měřicí přístroj póry vytáhl a tím pádem byla stupnice vyšší a neprošlo to,“ vzpomíná Karabec.

Špičkový stolní tenista přitom podle něj hraje s jedním dřevem dvacet až pětadvacet let, jenom mění potahy. Jen těžko je možné si představit, že by právě jiné lepidlo ovlivnilo samotnou hru.

„Vůbec. Prostě se to podle pravidel muselo při kontrole splňovat. Kdybych dopoval nebo něco, uznal bych, že mi něco pomohlo ve výkonu a byl bych vinný. Naštěstí jsem neměl medaili. Kdybych ji musel vracet, mrzelo by mě to ještě dvakrát tolik,“ říká handicapovaný stolní tenista.

Paralympiáda v Aténách už patří ovšem do minulosti. K ní se Karabec nechce vracet. Naopak by rád zužitkoval zkušenosti, které má.

„Být na šesti olympiádách je dost. Člověk se setkal s různými věcmi a z hodně věcí se poučil,“ vzpomíná paralympijský reprezentant, který by v Riu rád postoupil minimálně do osmifinále. Soutěž stolních tenistů začíná 8. září.

Pavel Petr, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme