V českých bazénech ubývá plavců. Děti jsou nesoutěživé, lituje Hlaváčková

Ubývá dětí, které mají vůli a trpělivost na to, aby snášely pravidelnou tréninkovou zátěž. Projevuje se to i v bazénech, kde trénuje stále méně plaveckých talentů. V problémech jsou také majitelé a provozovatelé bazénů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bazén v Debrecínu přinesl českému plavání historický úspěch

Bazén v Debrecínu přinesl českému plavání historický úspěch | Foto: Michal Jurman

„Zdá se mi, že je to rok od roku těžší. Přijde mi, že dnešní děti jsou nesoutěživé, tam je největší zádrhel,“ všimla si česká reprezentantka Ilona Hlaváčková.

Podobné zkušenosti mají také další trenéři, kteří dnes a denně přicházejí s dětmi do kontaktu.„Zájem o plavání jako sport je menší a menší,“ říká Jana Boubínová, jejímž plaveckým působištěm je bazén Slávie v Praze-Edenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příčiny úbytku dětí z plaveckých bazénů zjišťoval reportér ČRo Aleš Procházka

„Trenéři už ani nenaplní sportovní třídy, to dřív nikdy nebylo. Plavecké třídy byly vždycky obsazené. I v oddílech, které nemají sportovní třídy, zájem o sport klesá,“ vidí Jana Boubínová, která je zároveň tajemnicí Asociace plaveckých škol a má přehled o situaci v jiných městech.

Na odlivu plavců se podepsal také fakt, že výuka plavání už není povinná na školách. „Ne všechny ZŠ považují za nutné zařadit pro své žáky plaveckou výuku. U nás byla tahle tradice 40 let a všude okolo nám ji záviděli.“

Problém mají i provozovatelé bazénů. „Ceny energii vzrostly tak neúměrně, že ani dotace, pokud jsou ve výši jako dřív, už zdaleka provoz bazénu nepokryjí. Ceny vstupného nemůžeme zvedat donekonečna,“ vysvětluje plavecká funkcionářka.

Kryté bazény v menších městech jsou prý na tom lépe než ty pražské. „Je to tím, že v menším městě je bazén většinou jen jeden. Obec si váží, že jeho obyvatelé mají kam chodit sportovat a na provoz prakticky bez problémů přispívá,“ vysvětluje Jana Boubínová.

Aleš Procházka, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme