V desítce Sportovce roku je favorit Krpálek, ale i lezec Ondra

Olympijský vítěz v judu a favorit ankety Lukáš Krpálek je v elitní desítce, z níž bude zvolen Sportovec roku 2016. Mezi elitu se dostalo deset zástupců různých sportů, z nichž je šest medailistů z her v Riu de Janeiru. V prvním kole ankety hlasovalo 216 členů Klubu sportovních novinářů, vítěz bude dekorován ve čtvrtek 22. prosince večer v pražském hotelu Hilton.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Krpálek.

Lukáš Krpálek. | Foto: Martin Váňa

Podle abecedního pořadí jsou v desítce rychlostní kanoista Josef Dostál, biatlonistka Gabriela Koukalová, judista Krpálek, biker Jaroslav Kulhavý, sportovní lezec Adam Ondra, tenistka Karolína Plíšková, vodní slalomář Jiří Prskavec, rychlobruslařka Martina Sáblíková, veslař Ondřej Synek a oštěpařka Barbora Špotáková.

V kategorii týmů jsou ve tříčlenném finále - opět podle abecedního pořadí - biatlonová štafeta žen ve složení Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Veronika Vítková a Gabriela Koukalová, čtyřkajak mužů Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba a tenisový tým žen Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Barbora Strýcová, Lucie Hradecká a kapitán Petr Pála.

Desetiletá nadvláda žen

Krpálek je favoritem ankety, neboť je letos jediným českým olympijským vítězem. Mohla by tak skončit desetiletá nadvláda žen. Mezi adepty na přední umístění patří také dvojnásobný medailista z Ria Dostál, celková vítězka Světového poháru Koukalová či Sáblíková, která letos vyhrála Světový pohár, získala tři tituly mistryně světa a je i mistryní Evropy ve víceboji.

Vysoko ve výsledcích mohou být také držitel stříbrné olympijské medaile Kulhavý nebo tenistka Karolína Plíšková, hráčka elitní desítky a opora fedcupového týmu. Ten počtvrté za posledních pět let tuto soutěž vyhrál, proto je v anketě jasným favoritem kategorie týmů, kde bude obhajovat loňské vítězství.

Sedm pokusů, sedm pádů. Už jsem o sobě pochyboval, přiznává Adam Ondra. Dawn Wall oslavil pizzou a pivem

Číst článek

Překvapením v nominaci je Ondra, jenž se letos stal mistrem světa v lezení na obtížnost, vicemistrem světa v boulderingu a nedávno na sebe upozornil unikátním rekordně rychlým výstupem na obtížnou stěnu Dawn Wall v amerických Yosemitech. V desítce mělo horolezectví dosud zastoupení jen dvakrát: v roce 1961 obsadil Radovan Kuchař třetí místo a v roce 1984 byli Zoltán Demján pátý a Jozef Psotka desátý.

Do desítky Sportovce roku se naopak nedostal hokejista Jaromír Jágr (11.), kterému chybělo pouhých 18 bodů k devatenácté účasti v top ten. Loňská vítězka, atletka Zuzana Hejnová, čtvrtá z OH v Riu, skončila na 23. místě. Místo v desítce obhájili z loňska Sáblíková, Synek, Koukalová a Prskavec.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme