V Praze na Markétě plochodrážníci znovu uctí památku Luboše Tomíčka

V roce 1968 zahynul při plochodrážních závodech tehdejší československý závodník Luboš Tomíček. Rok na to se na jeho počest jel memoriál a odstartoval tradici, která se drží do dnes. V 8. září pondělí se v Praze Na Markétě pojede už 46. ročník Memoriálu Luboše Tomíčka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní manažer závodu Grand Prix Petr Ondrašík

Hlavní manažer závodu Grand Prix Petr Ondrašík | Foto: Eva Dvořáková

„Poprvé jsem startoval v roce 1971. Pamatuji si to jako dnes, protože jsem byl mezi náhradníky a můj start byl vzdálen na míle. Startovní pole se ale zamíchalo, někdo nepřijel a pro mě to byl ohromný zážitek. Šlo o start mé kariéry,“ vzpomíná někdejší vynikající závodník a dnes jeden z organizátorů závodu Petr Ondrašík.

Během své kariéry se na Memoriálu Luboše Tomíčka potkával s těmi největšími hvězdami světové ploché dráhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Doi historie plochodrážního Memoriálu Luboše Tomíčka zabrousil Petr Kadeábek

Vždyť už při svém první m startu v roce 1971 měřil síly s Novozélanďanem Ivanem Maugerem, který jaké jediný dokázal Memoriál vyhrát třikrát za sebou

„Byl to profesionál se vším všudy, jezdil k nám na Zlatou přilbu, kterou ale nikdy nevyhrál. Menší odvetou pro něj byl Memoriál Luboše Tomíčka, kde dokázal, že byl lídrem světových plochých drah. Ve výsledkové listině je ale daleko více slavných osobností. Věřím, že letos to bude podobné,“ doufá Ondrašík.

Navázat na slavná jména Maugera, Olsena, Štancla, Kaspera nebo Crumpa se letos pokusí třena Rus Sajfutdinov, Švéd Jonsson nebo vítěz posledních dvou ročníků Polák Okoniewski.

Do Prahy se znovu sjede světová konkurence, aby uctila památku Luboše Tomíčka. Každý rok jezdci drželi před závodem minutu ticha a organizátoři předávali květinu manželce zesnulého závodníka. Letos poprvé nebude paní Tomíčková přímo na stadionu.

„Její zdraví je podlomené a už se necítí na to, aby strávila celý závod na stadionu. Květinu jí nicméně přineseme a symbolický zavzpomínáme na jejího manžela. Myslím, že jí to drží na nohou, jde o významný den v jejím životě,“ dodává Ondrašík.

Letos ten den připadne na pondělí 8. září, kdy se na pražské Markétě od 19 hodin pojede 46. ročník Memoriálu Luboše Tomíčka.

Petr Kadeřábek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme