V rámci akce 'Praha letí napříč handicapy' si zdravotně postižení zalétali ve větrném tunelu

Létání ve větrném tunelu. To je sportovní aktivita, kterou si v pražských Letňanech mohli vyzkoušet nejen zdraví, ale také zdravotně postižení z celé České republiky. Zapojili se totiž do akce Praha letí napříč handicapy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akce Praha letí napříč handicapy

Akce Praha letí napříč handicapy | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Proto jsme sem pozvali nevidomé, neslyšící, lidi po amputacích, ale třeba i ty, kdo jsou jen znevýhodnění, jako jsou senioři nebo malé děti z dětských domovů,“ prozradil hned na úvod Heřman Volf z pořádající organizace Cesta za snem.

Větrný tunel v pražských Letňanech je jediným v Česku, kde je možné létat, vznášet se a vyzkoušet si sílu hurikánu. V prosklené komoře proudí vzduch rychlostí až 270 kilometrů za hodinu. Než se proto každý jedinec vydá za nevšedním zážitkem, vyslechne si slova instruktora Jana Šenekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdravotně postižení lidé si v rámci akce Praha letí napříč handicapy zkusili zalétat ve větrném tunelu

V tunelu si každý z účastníků zalétal dvakrát po devadesáti sekundách. Může se to zdát málo, zážitků si ale všichni odnesli plno. Včetně mistra světa v běhu na lyžích Martina Koukala nebo akrobatického lyžaře Daniela Honziga.

„Byl to úžasný zážitek. Nikdy jsem nevyzkoušel žádný letecký sport, mám z toho přirozený respekt. V tunelu jsem byl nadšený od první vteřiny,“ neskrýval nadšení Honzig.

Pro další to byla inspirace. Pavel Rambousek se po pádu z výšky a poranění míchy věnuje paragolfu a sjezdovému lyžování. Teď prý si vyzkouší i další adrenalinové sporty.

„Určitě si to někdy půjdu vyzkoušet i sám. Když si ten tunel trochu víc osahám a budu se ve vzduchu držet pěkně, tak i ten padák přijde na řadu,“ těšil se Rambousek.

Hlavní smysl tedy akce „Praha letí napříč handicapy“ splnila. Znovu upozornila, že není třeba mezi hendikepované a širokou veřejnost stavět pomyslné barikády.

Akce Praha letí napříč handicapy | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme