V Salt Lake City dovedla do zlatého konce příběh Kokosů na sněhu. Nyní Flowersová slaví 43. narozeniny

Stala se prvním člověkem afroamerického původu, který vyhrál zlato na Zimních olympijských hrách. Američanka Vonetta Flowersová, která dnes slaví 43. narozeniny, přitom toužila po medaili z letní olympiády. Ale osud jí dopřál tu, která pro člověka s tmavou barvou pleti není zrovna typická.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jill Bakkenová a Vonetta Flowersová

Jill Bakkenová a Vonetta Flowersová | Foto: Wikimedia Commons

Její životní příběh notně připomíná děj komedie Kokosy na sněhu, ve které jamajským sprinterům unikne nominace na letní olympijské hry, a tak souhlasí s bláznivým nápadem, že zkusí reprezentovat svou zemi coby bobisté.

A podobně jako na Jamajce, ani v rodišti Vonetty Flowersové Alabamě, která má subtropické podnebí, není sníh ani led zrovna obvyklý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vonetta Flowersová se stala první Afroameričankou, která získala zlato na zimní olympiádě

Vonetta Flowersová nezvládla závěrečnou americkou sprinterskou kvalifikaci na olympijské hry v Atlantě 1996 a poté ani v Sydney 2000, kde chtěla soutěžit v dálce. Dva dny nato upoutal jejího manžela leták lákající na nábor bobistů.

Vonetta to odmítala, ale nakonec se nechala přesvědčit. Měla necelý rok a půl na kvalifikaci na domácí zimní Hry v Salt Lake City, ale protože jako brzdařka měla ideální atletické předpoklady, patřila k nejlepším. S kolegyní Jill Bakkenovou sice byly v konkurenci silných evropských týmů mezi outsidery, ale jako jediné zajely na olympijské trati obě kola pod 49 sekund a získaly zlato.

„Až do konce závodu jsem nevěděla, že se můžu stát prvním Afroameričanem, co získá zlato na zimních hrách. Být tím prvním je čest. Budou se o mně učit děti ve školách, věříte tomu?“ ptala se v dobovém rozhovoru pro stanici NBC milovnice filmů se Samuelem L. Jacksonem. I když Spojené státy sbírají medaile pravidelně napříč sporty, na bobech si pro ni dojely po 46 letech.

„Že jsem první Afroameričanka, to podle mě není žádné břemeno. Doufám, že tenhle můj úspěch dodá odvahu dětem napříč všemi rasami, aby následovaly své sny a nikdy se nevzdávaly,“ říkala Flowersová, kterou dělilo 77 setin sekundy od další medaile na následujících zimních hrách v Turíně. Tou dobou už ale měla Američanka jiné starosti.

Pár měsíců po onom zlatu totiž porodila dvojčata, ale jedno z nich se narodilo hluché. I proto zaměstnává Flowersovou v posledních letech hlavně rodina, se kterou může oslavit 43. narozeniny.

Martin Charvát, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme