V září byl Jiří Ježek po těžkém pádu v umělém spánku. Nyní ho čeká start na dráhovém MS

Na první zářijový den asi hendikepovaný cyklista Jiří Ježek jen tak nezapomene. Na mistrovství světa ve Spojených státech měl těžký pád. S mnohačetnými zraněními byl převezen do nemocnice, kde ho uvedli do umělého spánku a podstoupil operaci. Rychle se ale dal do pořádku a už v listopadu začal trénovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ježek má dobrou náladu, u může trénovat na svém oblíbeném kole

Jiří Ježek má dobrou náladu, u může trénovat na svém oblíbeném kole | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Doufám, že to už můžu hodit za sebe a koukat jen dopředu. Přes zimu už jsem začal pořádně trénovat, strávil jsem skoro měsíc v Austrálii na svém tradičním soustředění,“ uvedl Jiří Ježek.

„Přípravu mi zkomplikovalo nachlazení v chřipkové epidemii, takže jsem zase tři týdny stál mimo a bral antibiotika. Mám ale čas, začínám teď pomaličku trénovat, i na veledromu. Všechno se začíná vracet tam, kde to bylo předtím.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravu a cíle pro nadcházející sezonu rozebíral s Jiřím Ježkem reportér Pavel Petr

Šestinásobný paralympijský vítěz má před sebou dráhové mistrovství světa v Nizozemsku. Pozvolným návratem do přípravy se vzhledem k šampionátu netrápí.

„S mistrovstvím světa jsem moc nepočítal, je strašně brzo. Do závodů jsem se chtěl vrátit, až kdybych měl formu, o které jsem přesvědčený, že má aspoň kousek k tomu, kde jsem byl před úrazem. Trenér Viktor Zapletal se ale rozhodl, že mě na mistrovství světa chce. I když vím, že forma má do ideálu daleko, tak tam pojedu a pokusím se sebrat alespoň pár bodů pro nominaci na Rio.“

Na nadcházejícím šampionátu se představí především ve své parádní disciplíně stíhačce. Až na jeho vlastních pocitech budou záležet možné další starty. Ovšem výpadek z přípravy zaviněný nachlazením je znát.

Formu ladí Jiří Ježek už i na velodromu | Foto: Pavel Petr

„Mistrovství světa na dráze mi návrat zkomplikovalo, teď by bylo třeba najet silniční objem a dostat se do pohody. Musel jsem vlastně bez základů postavit dům a začít trénovat rovnou do rychlosti. Po mistrovství světa chci na měsíc odjet na Mallorku, abych se připravil na květnové silniční závody,“ vysvětloval.

Termínový kalendář má český reprezentant opravdu nabitý. Příští rok by se navíc rád ve vrcholné formě představil na paralympiádě v Riu. „Pro nominaci do Ria musím objet co nejvíc závodů a posbírat tolik bodů, abych nominaci měl jistou nejen já sám, ale abych vyjel i další místa pro Česko.“

V současné době je start v Riu ještě hodně daleko, Jiřího Ježka tak čeká tvrdá dřina. „Vím, že to bude stát spoustu práce, na druhou stranu musím říct, že ta zranění, i když jsou na kole znát, tak mi dovolí závodit, což je pro mě nejdůležitější,“ pochvaluje si Jiří Ježek.

Jiří Ježek upravuje svůj dráhařský speciál | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme