Vadlejch na poslední chvíli přehodil kvalifikační limit, jury ale viděla přešlap

Dramatický večer se špatným koncem prožil na atletickém mistrovství světa v Pekingu Jakub Vadlejch. Ve třetí kvalifikační sérii dolétl jeho oštěp za čáru označující 83 metrů, tedy limit pro přímý postup do finále. O medaile ale nakonec bojovat nebude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Vadlejch do finále MS nepostoupil

Jakub Vadlejch do finále MS nepostoupil | Zdroj: Reuters

„Celé publikum zahučelo, že to bylo přes tu lajnu. Jenom si pamatuji, jak jsem se v té rychlosti snažil přesunout tělo přes čáru vrchem, abych se tam nepřekutálel,“ popisoval při odchodu ze stadionu Jakub Vadlejch.

V tu chvíli ještě netušil, jestli se při posledním pokusu dotkl odhodové čáry a jestli pokus bude uznán, nebo ne.

„V té rychlosti se mi lehce podvrkla noha, a jak jsem klouzal, tak jsem se všemožně snažil zůstat za čárou. Tělem jsem určitě čáru přesáhl, což určitě viděla rozhodčí,“ řekl Vadlejch, jehož pokus tak byl přímo na ploše stadionu byl označen jako neplatný a v zápise se místo vzdálenosti objevil křížek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Jakuba Marka s Jakubem Vadlejchem po kvalifikaci oštěpařů na MS v Pekingu

Hodil skoro 84 metrů

Protože však přesah ve vzduchu oštěpaři mít můžou, pokud se nedotknou čáry, podala česká výprava protest. Prý i hlavní rozhodčí v sektoru si byl téměř jistý, že Vadlejch nepřešlápl.

„Hned to změřili, což se v takovém případě vždycky dělá. Bylo to nějakých 83,93 metru, což by na kvalifikaci v pohodě stačilo. Takový hororový scénář jsem si tedy nepřipravil,“ dodal Vadlejch.

Zhruba po dvou hodinách bylo jasno. Jakub Vadlejch se po přezkoumání údajně dotkl kolenem a prstem čáry. Do středečního boje o medaile tak zasáhne jediný Čech, mistr světa z Moskvy Vítězslav Veselý.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme