Ve Sky jsem si píchal injekce, přiznal cyklista. Tým to věděl, ale nehlásil

Britský cyklista Josh Edmondson ve zpovědi pro BBC přiznal, že během působení ve špičkovém týmu Sky porušoval pravidla a tajně si píchal injekce s vitaminy. Kvůli užívání kontroverzního léku proti bolesti Tramadol také trpěl depresemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tým Sky (ilustrační foto)

Tým Sky (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„V roce 2014 jsem byl pod velkým tlakem. Nejen od týmu, ale hlavně sám od sebe. Bojoval jsem za novou smlouvu. Nechtěl jsem nikomu uškodit, tým mi dal smlouvou šanci a mohl jsem si zajet i nějaký závod Grand tour,“ vzpomíná Josh Edmondson ve zpovědi pro BBC.

Dnes 24letý cyklista platil za talentovaného vrchaře a roky 2013 a 2014 strávil v elitním týmu Sky. Během druhého roku svého působení, kdy byl vybrán do týmu pro závod okolo Rakouska, podlehl tlaku a porušil pravidla Mezinárodní cyklistické unie, která zapovídají používání jehel mimo lékařské účely.

„Bylo to před závodem v Rakousku. Jel jsem do Itálie a do Nice jsem si přivezl stříkačky, karnitin, kyselinu listovou nebo vitamin B12. Asi měsíc jsem si to dvakrát až třikrát týdně píchal. Když jsem chtěl zhubnout, píchal jsem si karnitin častěji, bylo to velmi účinné,“ přiznává.

Látky, které používal, nejsou na seznamu zakázaných látek, porušil ale „bezjehlové“ pravidlo, které UCI zavedla v roce 2011. Injekce ale používal sám a v noci, v otevřeném rozhovoru přiznal, že se bál například nebezpečí infarktu.

Přiznal také, že používal Tramadol – lék, který působením v nervové soustavě mírní pocit bolesti. Následkem jeho užívání upadl do depresí. O dopingových látkách prý přemýšlel, podle svých slov po nich ale nikdy nesáhl.

Odhalil ho spolubydlící

Když se Brit v srpnu 2014 zúčastnil závodu v Polsku, injekce objevil jeho týmový kolega, který je vyfotil a poslal vedení týmu. „Když jsem se vrátil, viděl jsem, že jsou injekce nahoře ve skříňce. Uvědomil jsem si, že jsem prozrazen,“ popsal situaci, která odstartovala konec jeho působení ve Sky.

Snímky se dostali k šéfovi lékařů týmu, doktoru Stevu Petersovi. Tomu Edmondson při rozhovoru zalhal, že stříkačky nepoužil. Informace tak zůstala uvnitř týmu.

„Nešlo o žádné krytí. Když použijete takové slovo, říkáte tím, že bylo záměrem něco skrývat. A to nikdy nebyl ten případ," vysvětluje Peters a poukazuje, že nešlo o zakázané látky.

Tým Sky tvrdí, že podle jeho právního výkladu neměl povinnost hlásit událost nadřízeným orgánům, když Edmondson porušil vnitrotýmová pravidla. Jeho angažmá ve Sky na konci roku 2014 skončilo a dnes jezdí za kontinentální tým NFTO.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme