Věra Čáslavská se po 42 letech vrátila na místo činu – do Mexika

Zpět na místě činu se před nedávnem ocitla Věra Čáslavská. Vrátila se totiž do Mexika, kde před 42 lety získala čtyři zlaté a dvě stříbrné olympijské medaile a stala se miláčkem místního publika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medaile z olympiády v Mexiku zapůjčila Věra Čáslavská

Medaile z olympiády v Mexiku zapůjčila Věra Čáslavská | Foto: Khalil Baalbaki

A to je velmi pravděpodobně také důvod, proč se podívala do středoamerické země v polovině září. „Měla jsem osobní pozvání od mexického prezidenta Felipe Calderóna a jeho paní k 200. výročí nezávislosti Mexika," vysvětluje Čáslavská.

Takové cti se mnoha sportovcům nedostalo, a tak by gymnastické legendě mohl týdenní cestu leckdo závidět. Po návratu domů si ale potřebovala pořádně odpočinout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věra Čáslavská se po 42 letech vrátila na místo činu – do Mexika

„Program byl tak strašně náročný, že jsem se vrátila domů jako mrtvý člověk. Myslela jsem, že mě odtud budou muset vynést nohama napřed. Program začínal ráno v osm a končil o půlnoci," ulevila si Věra Čáslavská.

Absolvovat musela mnoho společenských akcí a dalších oficialit. Kromě toho ale samozřejmě mohla zavzpomínat na místa, kde si před 42 lety vysloužila celosvětovou popularitu. A asistovala jí u toho dokumentaristka Olga Sommerová.

Hledání obelisku

„Právě paní Olga Sommerová se postarala o každou vteřinku mého volného času, stále mě pronásledovala. Chtěla mít co nejvíce záběrů, na olympijském stadionu, v olympijské vesnici, byli jsme i v Auditorio Nacionál, kde jsem závodila," popisuje Věra Čáslavská.

S Olgou Sommerovou se také vydala hledat obelisk, u kterého se tehdy soustředila před svými závody. Nebýt srdečnosti a ochoty Mexičanů, hledaly by marně.

„Jedna paní nás dokonce v olympijské vesnici vzala k sobě do bytu až do nejvyššího patra, abychom se mohly rozhlédnout. My jsme tam hledaly betonový monument, u kterého jsem vždycky relaxovala a přemýšlela o nesmrtelnosti brouka, jak se říká. Ale ten obelisk jsme nemohly najít a spatřily jsme ho až z ptačí perspektivy. Mexičané ho nabarvili na zeleno, ale byl to on," říká.

A čím monument nejúspěšnější českou olympioničku historie oslovil tehdy a v září znovu? „Má znázorňovat to, že lidstvo se stále hledá, ale stále se míjí," uzavírá Věra Čáslavská.

Martin Hlucháň, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme